20 svenska långfilmer har biopremiär i höst. Nytt från Colin Nutley, Ella Lemhagen, Roy Andersson och Mikael Marcimain. Kolla in hela listan.
Turist (15 augusti)
Relationsdrama. Redan bioaktuell är Ruben Östlunds "Turist", en film som fick stor uppmärksamhet redan vid premiären på Cannes filmfestival i maj. Där belönades den med pris i sektionen Un Certain Regard, och har sedan dess sålts till 45 länder. "Det har varit väldigt bra reaktioner. Men vad som förvånade oss mest var att amerikansk media ser filmen som en skidkomedi. Det är nästan att likställa den med "Polisskolan"-filmerna", säger Östlund.
Dokumentär. Göran Hugo Olsson ("The Black Power Mixtape") har grävt i svenska TV-arkiv efter material från den afrikanska kontinenten under 1960- och 70-talet. Uppgörelsen med kolonialismen vävs samman med stycken ur Frantz Fanons bok "Jordens fördömda". Olika länder har fått olika speakerröster, i den engelska versionen hörs sångerskan Lauryn Hill och i den spanska Gael Garcia Bernal. I Sverige är skådespelerskan Shima Niavarani berättarröst.
Dokumentär. 800 000 lyssnar på henne varje morgon. Hon är både älskad och kritiserad. I över tre år har filmarna PeÅ Holmquist och Suzanne Khardalian följt Cecilia Uddén, Sveriges Radios korre i Mellanöstern. "Det spännande med Cecilia är att se hur hon völjer dessa viktiga ämnen som sexuella trakasserier", berättar Khardalian.
Komedi. Colin Nutley och Helena Bergström har gjort sin 14:e film ihop, en publikfriande komedi om en hunsad damtidningsreporter som provar en ny medicin. Enligt Helena Bergström själv är det en komedi med ett tyngre innehåll: "Hon vaknar varje morgon med dålig självbild, men så en dag förändras allt. Var det medicinen? Det kanske sitter i huvudet egentligen. Filmen handlar mycket om hur man ser sig själv, och också hur omgivningen ser på en. Och vad som händer när man vill förändra sin roll. Det tycker jag är det riktigt intressanta."
Familjefilm. Ett lekfullt och annorlunda med mycket sång och musik om Annabell Olsson, på spaning efter trollkarlen som förvandlade sig själv till ett glas lemonad och drack upp sig själv. Baserat på Lennart Hellsings populära karaktärer och verser om bland andra Krakel Spektakel, Opsis Kalopsis och Kusin Vitamin.
Dokumentär. Magnus Gertten och Stefan Berg berättar om Björn Afzelius, artisten som kritikerna älskade att hata och publiken älskade. Privat pratade han aldrig om sig själv, men i sina texter sa han desto mer. "Det är en väldigt privat film, vi lämnar ut Björn väldigt mycket. Samtidigt var det någon slags terapi för hans vänner, att få prata om Björn femton år efter hans död", berättar regissörerna, som fått tillgång till ett rikligt arkivmaterial och intervjuat flera av Afzelius närmaste.
Remake (11 september)
Relationsdrama. Andreas Öhman ("Bitchkram") och Per Gavatin drog till New York med tre skådespelare och inget manus, bara idéer och underlag för två veckors improviserat filmande. Resultatet blev ett found-footage-drama om kärlek och relationer. Filmen kommer att visas på Bio Rio i Stockholm samt på SVT den 11 september.
Dokumentär. Biskopsgården i Göteborg har drabbats av flera skottlossningar som lett till dödsfall. Ungdomar i området vägrar att stå och titta på medan världen runt omkring dem rasar. De organiserar sig och bildar Pantrarna för upprustning av förorten. Filmen följer Pantrarna genom glädje och sorg i deras kamp för rättvisa.
Äventyr. Sommarlovet hat just börjat när Mats hittar ett par guldbyxor, som visar sig innehålla oändligt mycket pengar. Med "E.T." som inspiration har man skapat en familjefilm som inte bara är till för de yngsta. Och förlagan Max Lundgrens bok från 1967, känns om möjligt ännu mer angelägen och aktuell idag, säger filmens regissör Ella Lemhagen. "Det är förvisso en fantasi, men också en berättelse om vad pengar gör med människor. Om girighet och egoism. Det präglar den värld vi lever i".
Dokumentär. Sjunde delen i Rainer Hartlebs prisbelönta filmserie. "En film som har kommit på de andra filmerna, där jag egentligen hade gjort slut. Nu följer vi Jordbrobarnens barn, barnen till de som jag började filma 1972. Först tänkte jag bara följa dem genom skolan men sen har de andra filmerna skildrat deras senare liv", berättar filmskaparen om sitt unika projekt.
Drama. Gravida Malin söker upp sin pappa trots att de aldrig har träffats. När han råkar ut för en olycka och tappar minnet, ser hon sin chans att göra om honom till den pappa hon alltid saknat. Det är en allvarligare Ulf Malmros-film än vad vi är vana vid att se från regissören till "Smala Sussie" och "Mammas pojkar". Om sin roll som en arrogant, självupptagen skådespelare säger Michael Nyqvist: "Det är kul att jobba med något som ligger långt ifrån en, haha!".
Komedi. Mikko Virtanen hatar allt som är finskt. Han har sedan barnsben drömt om ett Svenssonliv, och får sin möjlighet att byta identitet med en livstrött svensk psykolog. Jonas Karlsson fick plugga mycket för att få till den rätta finlandssvenska brytningen: "Jag har haft en väldig hjälp av de finska producenterna och skådespelarna. Det roliga är att alla finnar tycker det är så lätt med finska, för det uttalas precis som det står… Så lätt är det inte!"
Skräckkomedi. En busslast amerikanska elever är i Europa, när en mystisk hamburgerkiosk plötsligt dyker upp. På studiebesök i hamburgerfabriken upptäcker de burgarnas skrämmande hemlighet… Engelskstalande rysarparodi med Fredrik Hiller i en galen roll: "Den idén var fullständigt vansinnig! Och så fort någonting är vansinnigt tänder jag till", berättar Hiller för MovieZine.
Familjefilmsmysterium. Andra filmen av tre om Lasse och Maja, som driver detektivbyrå i fiktiva Valleby. De får fullt upp när den ökände tjuven Konstskuggan visar sig vara på fri fot. Konstskuggan är känd för att kunna stjäla vad som helst, och när Vallebybornas auktionsföremål börjar försvinna ett efter ett blir hon direkt huvudmisstänkt. Babben Larsson och Henrik Dorsin gästspelar.
Musikdokumentär. Alexandra Dahlström från "Fucking Åmål" debuterar med en film om bandet Vulkano. "Det var absolut livsnödvändigt att berätta den här historien. Jag förstod att de här människorna kommer att förändra världen", säger Dahlström.
Dramakomedi i samma anda som Roy Anderssons tidigare filmer, "Sånger från andra våningen" och "Du levande". 39 scener där en mängd olika människoöden passerar revy. "Jag startade i mitten på 80-talet en egen stil som jag kallar för abstraherat filmspråk. Renodlat och inte så realistiskt", säger Andersson och nämner Luis Buñuel och Fellinis senare period som inspiration. Filmen får sin världspremiär på filmfestivalen i Venedig i början av september.
Juläventyr. I denna fristående fortsättning på julkalendern får vi återigen följa hittebarnet Charlie, och hennes möte med en mystisk trollkarl. Gustaf Hammarsten och Gustaf Skarsgård har huvudrollerna.
Dramathriller. Kristian, misslyckad alfahanne präglad av omklädningsrummens härskartekniker, verkar på ytan snäll och mjuk. När hans bästa vän försvinner, förändras allt. "Flugparken" handlar om "en kluven, förvirrad mansroll där man inte får sticka ut", berättar regidebuterande Jens Östberg. I huvudrollen ser vi Sverrir Gudnason. En av tävlingsfilmerna på Stockholms filmfestival i höst.
Dramathriller. En storfilm efter Klas Östergrens bästsäljande roman om 70-talets Stockholm och excentrikern Henry Morgans osannolika liv. Mikael Marcimain är tillbaka efter kritikerhyllade "Call Girl". Regissören säger: "Det är ett projekt man inte kan tacka nej till, för här finns så otroligt mycket godis. En brokig historia, en berättelse i berättelsen och för mig är det också en kärleksförklaring till filmen."
Skidkomedi. När Sune upptäcker att hans älskade Sophie ska åka till fjällen övertygar han hela sin familj att följa med, trots att de varken har råd eller kan åka skidor. Gustaf Åkerblom tar över regin efter Hannes Holm, som regisserade de två första och omåttligt populära Sune-filmerna. Producent Patrick Ryborn kommenterar: "Vad vi lyckats med är att få svenska barn att se svensk film. Det händer inte ofta sedan Astrid Lindgrens tid, så vi har förlorat ett antal generationer. De som är 15-25 idag tittar inte på svensk film. Otroligt viktigt att göra filmer som barnen vill se. Då bygger vi Sverige."
Relationskomedi i skärgårdsmiljö. David Hellenius och Izabella Scorupco spelar snickaren Micke och läkaren Veronica, båda runt 40 och nykära. Deras barn hatar varandra och mötet med svärföräldrarna blir en klasskrock. Hellenius tror på mycket igenkänning: "Det har aldrig varit så många skilsmässofamiljer i Sverige som det är nu. Vi använder humorn och hoppas att såna familjer ska gå och se den. De kanske faktiskt mår lite bättre då."