Att många serier packar ihop och tackar för sig under årens lopp är visserligen inget undantag, men just detta år tycker jag har varit riktigt hänsynslöst. 2013 hör helt klart till den smärre skara av år där extremt många stora, älskade samt välkända serier har fått stämplat ut och lämnat våra kära TV-apparater för gott.
Det blir många stora hål för kanalerna att fylla framöver, ty det är inte direkt några billiga eftermiddagssåpor vi snackar om. En liten tröst i detta tunga sammanhang är dock att många av dessa avlidna serier fick fridfulla slut, att de helt enkelt inte tvingades dö under nedläggningsyxans hänsynslösa våld.
Nu återstår knappt tre veckor av detta onådens år 2013, en sådan här form av summering tycker jag därför passar alldeles utmärkt. Ta nu och klä er i svart, leta reda på ett par solglasögon och så följer ni med mig, en massa begravningar väntar...
"The Big C" (16/8 2010-20/5 2013)
Darlene Hunts tragikomiska dramaserie om den cancerdrabbade lärarinnan Cathy Jamison (Laura Linney) blev en stor publiksuccé redan vid dess premiäravsnitt. "The Big C" var ofta nominerad vid de stora galorna och rodde bland annat hem två Satellite Awards, en Golden Globe och slutligen en Emmy tidigare i höstas. Under fyra säsonger höll den sig levande och bjöd oss på både tårar, skratt och eftertänksamhet. Vi belönades dessutom med ett riktigt bra och välskrivet slut.
Showtime:s "The Big C" blev 3 år. R.I.P.
"The Borgias" (3/4 2011-16/6 2013)
Den historiska serien kring den konspirerande och skandalomsusade familjen Borgias brottades redan från sin start med dyra produktionskostnader och dess tittarsiffror steg aldrig riktigt så högt som man hade hoppats på. De trogna tittarna stannade dock kvar och höll den levande i tre säsonger. I huvudrollen som Rodrigo Borgia såg vi Jeremy Irons vilken av den större skaran av TV-kritiker rosades för sin rolltolkning. I somras avrättades dock serien dessvärre slutligen, trots att "The Borgias" hade mycket kvar att berätta.
Showtime:s "The Borgias" blev 2 år. R.I.P.
"Southland" (9/4 2009-17/4 2013)
Det kritikerrosade snutdramat "Southland" var faktiskt nära på att mista livet redan sommaren 2009 då dess dåvarande produktionskanal NBC, i vanlig ordning, inte förstod innebörden av den potiential vilken serien fullkomligt sprudlade av. Kabelkanalen TNT var dock kloka nog att snappa upp denna ack så uppenbara potential vilket också räddade livhanken på serien. "Southland" fick tack vare TNT fem säsonger istället för endast en. Dess dödsdom låg dock länge i luften och i våras drog alltså TNT slutligen ur pluggen. Vi lämnades med ett godtagbart slut och kan därför kalla kanalens gärning för ett slags barmhärtighetsmord.
TNT:s "Southland" blev 4 år. R.I.P.
"C.S.I. New York" (22/9 2004-22/2 2013)
"CSI:s" andra spin-off blev också dess andra spin-off i ordningen att slutligen somna in. Detta var också en av få procedurals som jag aktivt följde. Möjligtvis inte fullt lika bra som moderserien, men inte långt ifrån, definitivt mycket bättre än den tidigare avlidne kusinen "CSI Miami". Hela nio säsonger blev det och visst kan man väl tycka att det både räcker och blir över, jag ska dock erkänna att det känns ganska tomt utan den. Finns inte så mycket mer att säga annat än att ifall man ska hitta något positivt så är nu seriens huvudrollsinnehavare Gary Sinise up for grabs, jag ser nämligen mer än gärna honom i fler roller i TV-rutan.
CBS:s "CSI New York" blev 9 år. R.I.P.
"Spartacus" (22/1 2010-12/4 2013)
Inte endast det romerska riket hade sitt fall, i år hade även den ursinnigt blodiga och brutala TV-serien "Spartacus" slutligen sitt. Detta var dock väntat då kabelkanalen Starz sedan långt i förväg hade berättat att deras våldsamma framgångssaga skulle runda av och tacka för sig just vintern 2013. I tre säsonger (plus en mini-prequel) fick vi dock vår dos av avhuggna lemmar och vågade sexscener så det både räckte och blev över. Dessvärre avled skådespelaren Andy Whitfield under seriens gång också så denna begravning är därför lite extra tuff. En eventuell spin-off kring Julius Caesar är planerad, ifall den någon gång får se dagens ljus återstår dock att se.
Starz:s "Spartacus" blev 3 år och skådespelaren Andy Whitfield blev 39 år. R.I.P.
"The Office" (US) (24/3 2005-16/5 2013)
Onekligen en av långkörarna som i år drog sin absolut sista suck och som för många sannerligen lämnade ett stort tomrum efter sig. Vissa menar dock på att serien redan skulle ha avlivats för två år sedan då karaktären Michael Scott (Steve Carell) tackade för sig. Jag tycker dock ändå att den rundade av rätt fint här i våras och jag saknar den faktiskt. I hela nio säsonger höll den sig ovan jord där vissa säsonger rent ut sagt var himmelska. Ska vi snacka priser serien erhållit genom åren får jag hålla på bra länge, men kan nämna fem Emmys, två Screen Actors Guild Awards, en Golden Globe och dessutom utnämndes "The Office US" till årets bästa TV-serie av American Film Institue både 2006 och 2008. Farväl alla på Dunder Mifflin och tack för allt!
NBC:s "The Office US" blev 8 år. R.I.P.
"Luther" (4/5 2010-23/7 2013)
Ännu ett mycket sorgligt farväl då jag tycker att den hårdbarkade snuten John Luther, i serien porträtterad av en helt fantastisk Idris Elba, egentligen hade så mycket mer att ge. Vi fick i alla fall ta del av tre, korta, men helt magnifika säsonger och det är väl som de säger; underbart är kort. Trots sina korta säsonger samt korta levnadstid hann ändå serien (Elba) sno åt sig både en Golden Globe samt en NAACP Award. Det skulle absolut inte förvåna mig ifall serien sopar hem fler priser då det nästa år är dags att belöna den tredje och sista säsongen. Både en spin-off och en film är planerade kring serien "Luther", kanske väntar en återuppståndelse?
BBC One:s "Luther" blev 3 år. R.I.P.
"Fringe" (9/9 2008-18/1 2013)
Usch, detta börjar på att bli riktigt jobbigt nu känner jag. Det här med att det i år är många bortgångna älskade serier börjar på att bli mer och mer tydligt och påtagligt. "Fringe" är defintitivt en av dem och den var också den senaste i mängden av Abrams-produktioner som verkligen var bra. Serien har dock haft ett mycket tumultartat liv under alla de tuffa år som den, mot alla odds, spred sin glädje och fantasirikedom. Produktionskanalen Fox var ständigt där och nosade på nedläggningsyxan medan upprörda och nästintill besatta fans högljutt uttryckte sina vädjanden om skoning. Jag antar att vi så här efteråt får tacka Fox för de år som de ändå gav serien, "Fringe" hade lika gärna kunnat bli hajmat redan efter ett par år. I år var det dock slut på barmhärtigheten från Fox:s sida och detta betydde således även slutet för våran älskade serie "Fringe". Vi fick åtminstone ett värdigt slut så tack för det.
Fox:s "Fringe" blev 5 år. R.I.P.
"Dexter" (1/10 2006-22/9 2013)
En gigant i kabelserievärlden gick också ur tiden i år, för något annat än en gigant kan man knappast beskylla serien "Dexter" för att vara. I många, många år har vi tusen åter tusen tittare suttit och följt den smått originelle seriemördaren Dexter Morgan och hans framfart samt demoner. En riktigt långkörare som visserligen har haft sina mer knackiga perioder, men nu då allt är över känns ändå en stor saknad skölja över mig. "Dexter" fick hela åtta säsonger där dess fjärde säsong utan tvivel var (och är fortfarande) en av de starkaste TV-seriesäsongerna genom tiderna och detta i alla katerogier. Många ville ta livet av "Dexter" redan efter just den fjärde säsongen och dess avslut har blivit redigt utskällt. Jag hade dock inga större problem med vare sig slutet eller seriens sista säsonger, jag har sagt det förr och jag säger det igen; det där beror på vad man jämför med. Serien vann under sina levnadsår bland annat fyra Emmys, två Golden Globes en Screen Actors Guild Award. Enough said.
Showtime:s "Dexter" blev 7 år. R.I.P.
"Breaking Bad" (20/1 2008-29/9 2013)
Apropå giganter, "Breaking Bad" var och är väl fortfarande, trots sin "död", också en enorm koloss som slutligen vinkade av oss alla här så sent som i höstas. Framförallt var serien en framgångssaga, en växande sådan. Jag minns än idag då jag började titta på serien back in 08 och hur jag omedelbart fastnade för den. Det märkliga var dock, då det begav sig, att det inte var särksilt många som följde den eller som hade hört talas om den överhuvudtaget. Serien föddes mitt under den brinnande författarstrejken som drabbade stora delar av TV-branschen 2008 och kanske var det också just därför som serien liksom hamnade lite i skuggorna? Den första säsongen av "Breaking Bad" snittade strax över en miljon tittare som vi då kan jämföra med seriens avslutande avsnitt vilket drog strax över otroliga tio miljoner. Tio Emmys, fem Satellite Awards, nio Saturn Awards, fyra Writers Guild Awards, fyra Critics Choice Awards samt fyra Television Critics Associaton Awards talar sitt tydliga språk. I september lämnade dock Walter White (Bryan Cranston) & Co oss för evigt och detta med ett slut vilket anses hålla samma klass som de klassiska sluten i HBO:s "The Sopranos" samt "Six Feet Under". (En spin-off kring karaktären Saul Goodman med arbetstiteln "Better Call Soul" är planerad)
AMC:s "Breaking Bad" blev 5 år. R.I.P.
Jag vill även att vi passar på att minnas två skådespelare, vilka betytt väldigt mycket för TV-världen, som hastigt och plötsligt lämnade oss i år. Jag talar så klart om James Gandolfini och Dennis Farina, må även ni vila i frid och tack för allt.
Jag är nu helt slut och alldeles tagen av alla dessa begravningar, men det hela slutar dock dessvärre inte med dessa tio krakar. Här följer ytterligare offer, några av dem blev inte ens mer än ett par veckor gamla. En hel del gamla vänner finns även med bland dessa avlidna;
"30 Rock", "Magic City", "The Glades", "Enlightened", "Copper", "King & Maxwell", "Body of Proof", "Camp", "Ripper Street", "Vegas", "Eastbound & Down", "Happily Divorced", "The White Queen", "Lucky 7", "Touch", "Deception", "Necessary Roughness", "Red Widow", "Zero Hour", "Do No Harm", "Welcome to the Family", "Back in the Game", "Ironside", "We Are Men" m.fl.
Nästa år rullar slakten vidare då även serier som "True Blood", "How I Met Your Mother", "The Killing" samt "Sons of Anarchy" tar farväl, men den smällen tar vi då.
Vilken eller vilka serier kommer ni att sakna som mest? Kommentera gärna!