Film

Skribent

Martin Persson

27 september 2024 | 17:45

6 underbara filmer med Maggie Smith i sitt esse - MovieZines favoriter

Vi minns en klart lysande brittisk stjärna som imponerade långt innan hon satte sin fot på Hogwarts.
Det är med sorg vi läser om att Dame Maggie Smith har dött. Samtidigt är det med ett leende vi minns tillbaka på hennes långa karriär inom film och tv, där hon håvat in Oscarsnomineringar och fått kritiker och publik att jubla under många årtionden.
 
Långt innan hon satte sin fot på Hogwarts eller Downton Abbey imponerade Maggie Smith i filmer som "Othello" och "Miss Brodies bästa år". MovieZines Martin Persson väljer ut sina 6 favoritfilmer med skådespelerskan.
 

1. Othello (1965)

 
 
En ung Maggie lyser i vad som kom att bli den första av många Oscarsnomineringar. En blygsam men mäktig debut där hon tar rollen som huvudpersonens kärleksintresse och visade sig redan ung kunna vara både vacker och kommenderande.
 

2. Miss Brodies bästa år (1969)

 
 
Tidig Maggie Smith återigen i sitt esse, här tog hon rollen som en excentrisk skollärare vars nytänkande idéer försätter henne i konflikt med ledningen. Tänk dig ”Döda poeters sällskap” fast tidigare och med mer romantik och en dos svart humor.
 

3. Ett rum med utsikt (1987)

 
 
Ännu en Oscarsnominering fick Maggie här för bästa biroll i rollen som den konservativa kusinen i denna bokadaption. Hon framställer här en komplex och ständigt fascinerande rolltolkning.
 

4. Gosford Park (2001)

 
 
Föregångaren till stilen i "Downton Abbey"? Mästaren av drama och komedi, Robert Altman, regisserar här något av en fars i kostymdramedräkt. En aristokratisk familj, med Maggies karaktär i spetsen, hamnar mitt i en mordgåta där alla i huset är misstänkta. Maggie Smith gör sin kanske starkaste roll här och får till ett pretentiöst, humoristiskt och kallt anlete som kom att känneteckna hennes stilval under 2000-talet.
 

5. The Lady in the Van (2015)

 
 
Maggie var ingen som låg på latsidan eller lät sig sättas i ett fack ens senare i sin karriär. I denna roliga dramakomedi tar hon rollen som en något lustig men sympatisk luffare som formar en djup vänskap med en yngre man. Lättsamt men vackert.
 

6. The Miracle Club (2023)

 
 
Maggies sista roll blev i en lättsam feelgood, där hon visar att ålder inte är något hinder. Rollen som en rolig men kraftfull matriark faller naturligt för henne även här, där hon tillsammans med Kathy Bates spelar en krutgumma.
| 27 september 2024 17:45 |