Film

Skribent

Paul Dakwar

22 september 2024 | 09:00

Donald Trump inspirerade en av 80-talets mest giriga skurkar

Minns ni den alternativa framtiden från "Tillbaka till framtiden II" när Biff Tannen är miljonär? Förlagan är ingen mindre än presidentkandidaten Donald Trump.
Donald Trump har haft sina cameos i diverse filmer, och hans presidentkampanj nämndes kort i ett avsnitt av "The Simpsons", långt innan han ställde upp för val. Dessutom har Trumps inflytande flera gånger lyckats nästla sig in i den fiktiva världen, där filmer har baserat karaktärer efter honom. En av dem är ingen mindre än Biff Tannen från “Tillbaka till framtiden del II”
 
När “Tillbaka till framtiden del II” släpptes 1989 var det få som såg Biff Tannen som en föraning om verkligheten. Men manusförfattaren Bob Gale har bekräftat att Biff faktiskt inspirerades av Donald Trump. 
 
– Vi tänkte på det när vi gjorde filmen…Tittar du på del 2 igen så finns det en scen där Marty konfronterar Biff på hans kontor och det finns ett stort porträtt av Biff på väggen bakom Biff, och det finns ett ögonblick där Biff liksom ställer sig upp och han tar exakt samma pose som porträttet, berättade Gale för The Daily Beast
 
 
Precis som Trump porträtteras Biff som en självgod affärsman med smak för självförhärligande, vilket märks tydligt i filmens ikoniska scen som Gale pratar om, där Biff står bredvid sitt eget porträtt. Dessutom använder Biff vinsterna från sitt 27 våningar höga kasino till sin politiska kampanj, vilket inte alls är i närheten av den alldeles verkliga Trump Plaza Hotel, som stod klart 1984 och har förresten 37 våningar.
 
Tannens politiska kampanj där han blev president är något som oavsiktligt har blivit ännu en paralell till Trump. Fast i Tannens värld förvandlade han Hill Valley i Kalifornien till en laglös, dystopisk ödemark. Låt oss hoppas att det sistnämnda förblir en spekulation.
 
| 22 september 2024 09:00 |