Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

15 juli 2024 | 19:30

Biotoppen: "Twisters" tar svenska biobesökare med storm

Katastroffilmen "Twisters" är och romantiska komedin "Fly Me to the Moon" är veckans nya inslag på den svenska biolistan.
Järnet bör smidas när det är varmt, brukar det heta, men ingen regel utan undantag. 28 år ha gått sedan första "Twister" hade premiär och det har dröjt ända till nu innan Hollywood valt att fortsätta franchisen. Fast med tanke på att "Twisters" gick direkt in på andraplats så funkar det uppenbarligen. Kanske fler uppföljare borde ha mer is i magen?
 
MovieZines recensent Katarina Emgård var visserligen inte imponerad, och gav "Twisters" en tvåa i betyg:
 
"Nästan 30 år efter premiären av ”Twister” plockar Warner Bros upp konceptet igen i hopp om att leverera fler dödliga tornados och flygande kor åt biopubliken. Dessvärre saknar filmen både hjärna och hjärta och ingen trollkarl i världen kan rädda den."
 
Uppenbarligen lockades besökaren till biograferna ändå, men är det för att Katarina har fel eller för att folk är genuint peppade på fler filmer om väderkatastrofer? Första filmen var onekligen uppskattad.
 
På första plats hittar vi för andra veckan i rad en annan uppföljare, nämligen animerade "Dumma mej 4". Vilket inte är alldeles konstigt. Filmen har nämligen varit en stor succé, har redan slagit alla tidigare filmer i sin franchise och hade den näst bästa premiärhelgen någonsin för en animerad film - efter "Frost".
 
Så "Twisters" hade nog haft svårt att slå "Dumma mej 4, oavsett betyg. I vilket fall som helst är det väldigt tydligt att folk fortfarande vill gå på bio.
 

Biotoppen vecka 29

1 (1) Dumma mej 4
2 (NY) Twisters
3 (3) Bad Boys: Ride or Die
4 (2) A Quiet Place: Day One
5 (NY) Fly me to the Moon
6 (5) Katten Gustaf - Filmen
7 (7) IF: Låtsaskompisar
8 (4) Horizon: An American Saga - Chapter 1
9 (6) Kingdom of the Planet of the Apes
10 (8) Kung Fu Panda 4

Källa: Filmägarnas Kontrollbyrå AB, Paranteser visar föregående veckas placering.
 
| 15 juli 2024 19:30 |