TV-tips

Skribent

Martin Persson

9 augusti 2024 | 04:00

På tv idag: Rolf Lassgård i en annorlunda roll - missa inte "2020 års bästa svenska film"

Guldbagge-filmen visade upp än mer bredd i Lassgårds fantastiska skådespel.
Rolf Lassgård är verkligen en nationalskatt.
 
I många och decennium och med flera Guldbaggenomineringar- och vinster har den folkkäre skådespelaren bjudit på många minnesvärda roller i filmer som ”Under solen”, ”Jägarna”, ”En man som heter Ove” och även filmen ni snart ska få se, ”Min pappa Marianne”.
 
Filmen, som är baserad på en verklig berättelse om kampen att hantera hur en förälder väljer att könskorrigera sig, är regisserad av Mårten Klingberg (”Cockpit”, ”Andra akten”). I vanlig ordning kombinerar Klingberg finstämt drama med rapp och humoristisk dialog i sina filmer, men håller det samtidigt verklighetsförankrat och belyser flera viktiga ämnen.
 
Filmen är en del av SVT:s pride-satsning och blir således ett bra sätt att utforska HBTQ-inspirerade berättelser och svårigheter. På ett inte allt för komplicerat sätt, bör inflikas också. Filmen går att uppskatta och ta sig till som ett fint drama oavsett ens intressen. För mer info och fullständig lista över filmer som ingår i detta initiativ skrev jag en lista nyligen.
 
När ”Min pappa Marianne” släpptes blev den en enorm succé och hamnade på första plats på biotoppen. Moviezines Alexander Kardelo gav filmen 4/5 i betyg och beskrev den som en ”feelgood-laddad film om att komma ut i äldre dagar” och berömde därigenom även det fantastiska och komplexa skådespelet från Hedda Stiernstedt och Lassgård.
 
En Guldbaggenominering fick filmen, så klart, för Rolf Lassgårds prestation i filmen. Även en vinst för Lena Endre i rollen som hans förstående men lika kämpande fru.
 
Här på Moviezine röstade ni läsare dessutom fram filmen till 2020 års bästa svenska film. Inte illa!
 
”Min pappa Marianne” visas 15:45 på SVT1. Streamar även gratis på SVT Play och finns att hyra & köpa hos SF Anytime.
| 9 augusti 2024 04:00 |