Trailer

Skribent

Martin Persson

17 oktober 2024 | 16:30

Trailerpremiär: Första officiella dokumentären om filmlegenden Humphrey Bogart

Genom arkivmaterial, intervjuer och en skicklig imitation får vi vår kanske mest intima bild av Hollywoods största legend.
Det var inte längesedan jag rapporterade om en kommande Alfred Hitchcock-dokumentär, där man skulle bjuda på en unik inblick i regissörens filmskapande och på ett humoristiskt sätt återuppliva regissören själv så att han genom en skarp imitation kan se och kommentera sina egna filmer.
 
Trenden tycks ha lockat och nu ska regissören Kathryn Ferguson göra vad som tycks bli den första officiella dokumentären med fokus på Humphrey Bogart. ”Bogart: Life Comes in Flashes” blir titeln.
 
Bogart behöver ingen introduktion för de flesta av oss cineaster. Han var och förblir en av de absolut största i branschen, med roller i mästerverk som ”Casablanca”, ”Stormvarning utfärdad” och ”Afrikas drottning”, tre Oscarsnomineringar och det intima samarbetet med hustrun- och kollegan Lauren Bacall blev han en symbol för tuffhet och komplexa karaktärer, ofta i roller som gangstrar eller andra dystra typer.
 
Dokumentären kommer att gestalta skådisens privatliv och uppgång i kändisskapet genom relationen till mamman och de flera äktenskapen, återberättad av Enzo Squillino Jr. som den äldre Bogart och Leon Finnan i hans yngre dagar.
 
Till skillnad från Hitchcock-dokumentären tycks denna film dock göra mindre anspråk på att vara humoristisk. Tänk dig snarare något i stil med den svenska succédokumentären ”Jag är Ingrid”. Passande nog om Humphrey Bogarts medspelare i ”Casablanca”.
 
Den 15 november har “Bogart: Life Comes in Flashes” amerikansk biopremiär. Om filmen kommer till Sverige står än så länge ej klart.
 
| 17 oktober 2024 16:30 |