Film

Skribent

Martin Persson

14 juli 2024 | 15:30

Nicolas Cage hyllar Cate Blanchett – “Hon förstår klassiskt skådespel”

Nic drömmer sig bort till en svunnen tid.
Nicolas Cage är en minst sagt mångsidig skådespelare.
 
Från sina medvetet löjliga och campy roller, till tårdrypande och komplexa framföranden som belönat honom med Oscars, är den ”Longlegs”-aktuella skådisen någon som provat på det mesta.
 
Skådisens egna preferenser avslöjades emellertid nyligen i en intervju med The New Yorker. Det är gammaldags och genuint skådespel i stil med Humphrey Bogart, Bette Davis och James Cagney som lockar:
 
- I klassiskt skådespel var folk mindre rädda för att uttrycka sig, man hade inte tänker att ”minimalistiskt är bättre”, utan man kunde ge fullt utlopp för sina känslor. Cate Blanchett påminner mig om den stilen. Man försöker inte alltid använda sig av sarkasm för att hävda sin intelligens. Jag har själv övervägt att försöka anpassa mig till den gamla stilen som Humphrey Bogart eller James Cagney hade – en mer ödmjuk stil där man inte tror att man vet allt.
 
Ett vågat och intressant uttalande, helt klart. Det går ju inte att förneka att Cate Blanchett imponerar stort med sina insatser i ”Tár” eller ”Carol” bland andra.
 
Vore det intressant att se Nicolas Cage prova på fler liknande roller också? Förutom sin tidlöst hyllade insats i ”Farväl Las Vegas” från 1997 bjöd han ju även på en något mer tänkvärd tolkning i ”Dream Scenario” tidigare i år.
 
Vill du däremot se Nicolas Cage i ytterligare en kul genre-roll är han snart aktuell i den nya skräckfilmen "Longlegs", som dock saknar premiärdatum i Sverige än så länge, men hade premiär i USA den 12 juli.
| 14 juli 2024 15:30 |