Precis som de flesta karriärer så har filmregissörer sina upp- och nedgångar. Ena dagen gör de film som lockar de största stjärnorna, drar in miljoner och vinner Oscars. Sedan händer något - filmerna blir färre, sämre och når inte samma nivå.
Under åren har vi sett filmskapare som gjort några av våra mest älskade klassiker komma och gå, göra filmer ingen såg och försvinna från biograferna. Här är några av de regissörer vi helst vill se återvända till toppform.
Martin Brest
Toppform: Efter ett uppskattat genombrott med ”Seniorligan” så gick Brest vidare med populära actionkomedier som ”Snuten i Hollywood” och ”Midnight Run” innan han knep en Oscarnominering för ”En kvinnas doft”.
Vad hände: Svindyra satsningen ”Möt Joe Black” blev en megaflopp och dödsstöten kom med katastrofen ”Gigli” som ansågs vara en av världens sämsta filmer. Den kom 2003 och var det senaste Brest gjort inom film.
Comeback: Brest har gått under jorden och har inte låtit sig intervjuats sedan ”Gigli”. Trots framgångar har han inte haft världens bästa rykte - vissa filminspelningar har varit stökiga och han gick miste om filmer som ”WarGames” och ”Rain Man”.
Jane Campion
Toppform: Efter genombrottet med ”En ängel vid mitt bord” så vann hon Hollywoods respekt med succén ”Pianot” som inte bara gav henne en manus-Oscar utan även en regi-nominering - hon blev då andra kvinna någonsin som nominerades i kategorin.
Vad hände: Efter ”Pianot” dröjde det tre år innan nästa film, ”Porträtt av en dam”, som liksom de flesta övriga av hennes filmer uppskattades av kritiker men knappast slog några kassarekord. Senaste filmen, ”Bright Star”, släpptes 2009.
Comeback: Hon har själv klagat på att filmbranschen blivit för kommersiell och att de flesta begåvade filmregissörer gått över till TV. Hon har själv skapat och jobbat med prisbelönade TV-serien ”Top of the Lake”. Återstår att se om och när hon återvänder till vita duken.
John Carpenter
Toppform: Efter kultförklarade ”Attack mot polisstation 13” så blev Carpenters banbrytande slasher ”Alla helgons blodiga natt” en av de mest framgångsrika indieskräckisarna någonsin. Han följde upp med flera framgångsrika filmer inom science fiction- och skräckgenren som ”Dimman”, ”Flykten från New York”, ”Starman” och ”Christine”.
Vad hände: Carpenters remake ”The Thing”, idag en ansedd kultfilm, floppade rejält när den kom 1982 och blev den första av många missar för regissören. På 1990-talet gick det rejält utför och ingen av hans filmer uppskattades av varken publik eller kritiker, vilket särskilt gäller hans senaste film ”The Ward” från 2010.
Comeback: Senaste åren har han fokuserat på musiken, bland annat för TV-serien ”Zoo”. Han återvänder till ”Alla helgons blodiga natt”-serien som exekutiv producent men några regiplaner har det inte yttrats om.
Jan de Bont
Toppform: Holländaren började som filmfotograf redan på 1960-talet och gjorde sig ett namn i Hollywood med filmer som ”Die Hard” och ”Basic Instinct” innan han regidebuterade med megasuccé ”Speed”. Han följde upp med lika framgångsrika ”Twister” och även ”The Haunting” och ”Lara Croft 2” drog in pengar.
Vad hände: ”Speed 2: Cruise Control” anses vara en av de sämsta uppföljarna - och filmerna - någonsin och trots att kommande filmer gav klirr i kassan så sågade kritikerna och förtroendet för filmskaparen började svikta.
Comeback: Senaste filmen, ”Lara Croft”, kom 2003. Sedan dess har det varit tyst med undantag för en exekutiv producent-roll för ”The Paperboy” samt en återkomst som fotograf, för en holländsk dokumentär 2012.
Francis Ford Coppola
Toppform: Efter några lättsammare filmer på 1960-talet, en manus-Oscar för ”Patton” samt producent för några George Lucas-filmer så gjorde Coppola filmhistoria med den episka klassikern "Gudfadern”. Han fortsatte plöja framgång med ”Avlyssningen”, ”Apocalypse” och inte minst ”Gudfadern del II” som inte bara anses vara bättre än första utan även gav honom en regi-Oscar.
Vad hände: Efter den prolematiska inspelningen av ”Apocalypse” började det gå utför. De flesta filmer följande år floppade med några få undantag (”Peggy Sue gifte sig”, ”Dracula”). Även om ”Gudfadern del III” drog pengar så kritiserades filmen, främst för dottern Sofias insats, och var den första i serien att inte vinna några Oscars. Senaste spelfilmen ”Twixt” kom 2011 utan att lämna något bestående intryck.
Comeback: Coppola har satsat på sitt varumärke Francis ford Coppola Presents där han marknadsför filmer, caféer, tidningar, pasta och vin. Han gjorde senast den live-spelade novellfilmen ”Distant Vision” (2015) men inga nyheter om långfilmsplaner.
Adrian Lyne
Toppform: Britten slog igenom med ”Flashdance” och blev något av en expert av erotiska Hollywood-filmer som ”Farlig förbindelse”, ”9 1/2 vecka”, ”Ett oanständigt förslag” och senaste filmen ”Unfaithful”. Han gjorde även kultförklarade rysaren ”Jacobs inferno”.
Vad hände: Efter ”Unfaithful” 2002 tog Lyne några sabbatsår innan planen var att regissera ”The Town”. Av flera anledningar, som att studion taktade budgeten och ville tona ner filmens kärleksaffär, så lämnade en besviken Lyne projektet. Flera andra planerade filmer blev inte heller av.
Comeback: Regissören har två filmer på gång, ”Silence” med Halle Berry och Michael Douglas samt ”The Silent Wife” med Nicole Kidman baserad på A.S.A. Harrisons bästsäljare. Vi håller tummarna för att åtminstone något av projekten faktiskt blir av i Lynes händer.
Penny Marshall
Toppform: Efter en framgångsrik som skådespelare i TV-serier som ”Gänget & jag” och främst ”Laverne & Shirley” så debuterade Marshall med Whoopi Goldberg-komedin ”Jumpin’ Jack Flash” som sågades men gick hem på biograferna. Nästa film, ”Big”, blev dock en braksuccé och följdes upp av populära ”Uppvaknanden” och ”Tjejligan”.
Vad hände: Marshalls tre nästa filmer - ”Renaissance Man”, ”Preacher’s Wife” och ”Pojkarna i mitt liv” - var inga favoriter hos varken publik eller kritiker. Den senaste kom 2001, även om hon gjort en del TV sedan dess samt inhopp framför kameran.
Comeback: Senaste åren har Marshall haft hälso- och viktproblem men även plågats av brodern Garry Marshall och väninnan Carrie Fishers dödsfall. Hon är på g med en dokumentär om Dennis Rodman men vi hoppas att hon så småningom ger spelfilm en till chans.
John McTiernan
Toppform: På 1980-talet blev McTiernan en av de hetaste actionregissörerna i Hollywood med klassikerna ”Rovdjuret” och ”Die Hard”. Även ”Jakten på röd oktober”, ”Die hard - hämningslöst” och ”Äventyraren Thomas Crown” drog in pengar även om inte på samma nivå.
Vad hände: Mellan framgångarna avfyrades missar som ”Den 13:e krigaren”, ”Rollerball” och senast ”Basic” som kom 2003. Under inspelningen av ”Rollerball” åkte han dessutom fast för att olovligt ha avlyssnat producenten Charles Roven vilket resulterade i ett års fängelse.
Comeback: McTiernan är numera på fri fot igen men verkar ha haft svårt att hitta jobb. Senast regisserade han en live-trailer för TV-spelet ”Ghost Recon Wildlands” men det har pratats om att han ska göra filmcomeback med ett andra världskriget-drama som utspelas i Kina.
Joel Schumacher
Toppform: Den mångsidige filmskaparen fick tidig framgång med debuten ”Hjälp, jag krymper” innan han bröt ny mark inom stil och mode med kultfilmerna ”St. Elmo’s Fire” och ”The Lost Boys” på 1980-talet. På 1990-talet började han fokusera på tyngre filmer som ”Falling Down” och ”Juryn - A Time to Kill”, men även ”Phone Booth” och ”Fantomen på Operan” blev succéer.
Vad hände: Batman. ”Batman Forever” var visserligen en hit men ”Batman & Robin” blev ökänd som en av de värsta filmerna alla kategorier. Schumacher har stundtals hittat tillbaka till både kritiker och publik men senaste försöken har fallit platt, inte minst sista filmen ”Trespass” som kom 2011.
Comeback: Han har senast regisserat några avsnitt av ”House of Cards” samt agerat exekutiv producent för miniserien ”Hotel Horrors” men på långfilmsfronten är det tyst. Med tanke på hans bredd inom genre och budget så borde hopp finnas om att han är på banan igen så småningom.
Vilka före detta stjärnregissörer saknar ni mest? Fyll på listan nedan i kommentarerna.