Film

Skribent

Alexander Kardelo

12 september 2024 | 09:25

Coppola sur på Variety - stämmer filmtidningen på 15 miljoner dollar

Den 85-årige regissören anklagas för att ha tafsat på kvinnliga statister. Svaret: "Jag är ett kreativt geni".
85-årige filmskaparen Francis Ford Coppola stämmer 118-åriga filmtidningen Variety för förtal.
 
Anledningen är en artikel som publicerades i slutet av juli, där Variety påstod att Coppola hade betett sig "oprofessionellt" under inspelningen av den senaste storfilmen, "Megalopolis". Han ska, enligt två anonyma källor, ha "kramat och kysst" kvinnliga statister som medverkade i en festscen, flera av dem topless.
 
Coppola kräver Variety på 15 miljoner dollar i skadestånd, skriver Deadline. Advokaternas stämningsansökan inleds med:
 
"Vissa människor är kreativa. Mycket få människor är kreativa genier. I filmens värld är käranden Francis Ford Coppola (”Coppola”) ett kreativt geni. Vissa människor är avundsjuka och föraktfulla mot genier. Dessa människor nedvärderar därför och berättar medvetna och hänsynslösa osanningar om dem som de är avundsjuka på."
 
Varietys redaktörer och skribenter anklagas för att "gömma sig bakom anonyma källor" för att måla ut Coppola som inkompetent och oproffsig. "Det är medvetet falska anklagelser. De gjordes för att skada Coppolas rykte och orsaka honom allvarligt känslomässigt lidande.”
 
Vidare hänvisar man till att alla på inspelningen av "Megalopolis" har skrivit på sekretessavtal, och får inte uttala sig om produktionen. Därför menar Coppolas advokater att "källorna är opålitliga".
 
Konkurrenten Deadline följde upp Varietys artikel några dagar senare (30 juli) med en egen rapport - om att anklagelserna mot Francis Ford Coppola skulle vara falska och skrevs för klick. En statist på filmen som har intervjuats säger:
 
- Han (Coppola) gjorde inget som fick mig eller någon annan att känna oss obekväma. Det är vidrigt att läsa sånt, för allt han pratade om är hur underbar hans fru är.
| 12 september 2024 09:25 |