Film

Skribent

Alexander Kardelo

5 september 2024 | 19:15

En ny trailer till mäktiga ”Megalopolis” - nu utan påhittade kritikercitat

Jag struntar i vad kritikerna sagt eller inte sagt, jag är fortfarande taggad.
Häromveckan kunde vi chockas av och skratta åt skandalen där en trailer till ”Megalopolis” kom fulladdad med påhittade kritikercitat. Inte hyllningar, däremot sågningar som ska ha drabbat Francis Ford Coppolas tidigare storfilmer. Problemet var bara att de plockades fram av AI, och AI valde att spela alla ett spratt. Citaten var inte äkta.
 
Men Coppolas ”Megalopolis” fick iallafall en hel del uppmärksamhet, även om man kan diskutera om ”all press är bra press”. Här kommer hur som helst trailern på nytt, och utan de där citaten får Laurence Fishburnes berättarröst helt enkelt bara konstatera att ”en filmskapare har alltid varit före sin tid”.
 
Vad är då ”Megalopolis”? En slags storslagen framtidsvision som mixar dystopisk storstad med antikens Rom, när en artikekt med visioner försöker bygga ett bättre samhälle. Adam Driver, Shia LaBeouf, Jon Voight och Aubrey Plaza är några av namnen i den stora ensemblen.
 
Filmen fick både ris och ros efter världspremiären i Cannes i våras, men alla verkar rörande överens att det inte är någon slätstruken mainstream-rulle. Det gör mig bara mer taggad på att se vad Coppola kokat ihop på ålderns höst.
 
Den 27 september blir det svensk biopremiär, även på IMAX-dukar. Se nya trailern här:
 
| 5 september 2024 19:15 |