Film

Skribent

MovieZine

28 maj 2024 | 16:00

Darryl Hickman är död – barnskådis från 40-talet blev 92 år

Skådespelaren blev känd för sin groteska dödsscen som 13-åring.
Det känns alltid tungt när ett namn från det gamla Hollywood går ur tiden. Darryl Hickman, känd för sin medverkan i bland annat John M. Stahls film noir "Min är hämnden" från 1945, samt mindre roller i John Fords "Vredens druvor" från 1940 och "Vi mötas i St: Louis" av Vincente Minnelli från 1944, har avlidit vid en ålder av 92 år. Detta rapporterar Indiewire.
 
Hickman, som debuterade på film redan i slutet av 1930-talet, sågs som en av de mest talangfulla barnskådespelarna i Hollywood och upptäcktes av den legendariske sångaren- och skådespelaren Bing Crosby. Under sin karriär arbetade han med kända namn som Henry Fonda, Spencer Tracy, Katherine Hepburn och Robert Taylor, samt även vid flera tillfällen med den jämnåriga Shirley Temple.
 
 
I och med de taskiga villkoren för barnskådespelare och allt mindre erbjudanden i takt med att han blev äldre, lämnade Darryl Hickman så småningom skådespelaryrket. Efter ett kort försök att bli munk landade han till sist i rollen som producent på den amerikanska tv-kanalen CBS.
 
För många cineaster är han dock ännu förknippad med sin obehagliga dödsscen i "Min är hämnden", där han mördas av sin brors avundsjuka älskarinna.
 
Indiewire beskriver hur Hickman hade ovanligt stor bredd som skådis för sin unga ålder. Det är verkligen en av de sista länkarna till en svunnen tid som gått förlorad. 
 
 
Martin Persson
| 28 maj 2024 16:00 |