I år är det hela 20 år sedan MovieZine lanserades för första gången, vilket vi kommer att uppmärksamma på en rad olika sätt här på sajten.
Det fanns visserligen ingen spelbevakning på MovieZine redan då, men 2013 skrev vi vår första text om spelet "Star Wars: Battlefront" – för att vid 2018 satsa mer på spelmediet med dedikerade skribenter. Idag har vi flera återkommande spelskribenter som rapporterar och recenserar aktuella spel, vilket vi planerar att fortsätta med i många år till.
För att fira 20-årsjubileet av MovieZine listar jag här de 20 bästa spelen från de senaste 20 åren, ett spel från varje år, som släpptes mellan 2003–2022.
2003 – "The Legend of Zelda: The Wind Waker"
När "The Legend of Zelda: The Wind Waker" visades för första gången var det många som blev besvikna av den barnsliga grafiken, efter seriens första mörkare steg in i 3D med "Ocarina of Time" och "Majora's Mask", samt en vuxnare teknikdemo.
Redan då fanns det visserligen många som såg dess storhet, men idag anses det vara en tidlös klassiker som faktiskt får liv av den tecknade grafiken. Med sitt stora och häftiga hav som täckt stora delar av Hyrule, den mysiga stämningen och riktigt väldesignade tempel är "The Wind Waker" värt att spela än idag.
Spelet släpptes visserligen i en snyggare version till Wii U för några år sedan, men det säger något om spelets status att många hoppas att det även ska komma till Nintendo Switch.
Format: Gamecube (senare även Wii U)
Hedersomnämnanden: "Prince of Persia: The Sands of Time", "Star Wars: The Knights of the Old Republic", "Max Payne 2: The Fall of Max Payne", "Beyond Good and Evil"
2004 – "Half-Life 2"
Att spela "Half-Life 2" för första gången och utforska den levande men hotfulla staden City 17 i den dystopiska framtiden som spelet målade upp, är utan tvekan en av mina absolut största spelupplevelser genom tiderna.
När det släpptes var det få spel som hade lyckats vara riktigt lika inlevelsefulla som Gordon Freemans häftiga, skrämmande och spännande resa i förstapersonsvy genom platser som de trånga gatorna och höga taken i City 17, det brinnande kaoset i den zombiefyllda staden Ravenholm och de actionpackade kanalerna med båt – och kanske även idag.
Berättelsen fick sin fortsättning i "Episode One" och "Episode Two", samt en prequel i form av VR-spelet "Half-Life: Alyx", men det är riktigt trist att vi fortfarande inte fått en avslutning på den gastkramande cliffhangern – snart 20 år efter att spelet släpptes.
Format: PC (senare även PS3 och Xbox 360)
Hedersomnämnanden: "World of Warcraft", "The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay", "Grand Theft Auto: San Andreas", "Halo 2"
2005 – "Resident Evil 4"
I år släpptes en riktig fullträff till remake på "Resident Evil 4", men frågan är om den ens behövdes med tanke på hur bra och inflytelserikt originalet fortfarande är.
När den klassiska skräckserien från Capcom tog en mer actionfylld riktning tog det minst sagt världen med storm la grunden till en genre som mer eller mindre tog över spelbranschen de följande åren – med efterapare som "Gears of War" och "Dead Space".
Leon S. Kennedys fartfyllda men även otäcka resa genom den infekterade spanska byn med dess enorma slott och klaustrofobiska laboratorium lämnade ett starkt avtryck hos många spelare och är än idag en av seriens absoluta höjdpunkter.
Format: Gamecube (har även släppts på PS2, PS4, Xbox, PC och Switch)
Hedersomnämnanden: "Shadow of the Colossus", "Psychonauts", "God of War"
2006 – "Guitar Hero II: Legends of Rock"
Det är nog ganska få som bredbent står och spelar "Free Bird" av Lynyrd Skynyrd eller "Sweet Child o' Mine" av Guns N' Roses i sitt vardagsrum nuförtiden, men 2006 var det få spelare som inte hade minst en plastgitarr med färgglada knappar bredvid teven – tillsammans med spelet "Guitar Hero II: Legends of Rock".
Det första "Guitar Hero" var redan bra, men uppföljaren av Harmonix hade en mycket bättre låtlista, den rätta rockkänslan och en rejäl dos charm, som få av de många uppföljarna och kopiorna lyckades fånga igen.
Efter att konceptet fullkomligt mjölkades sönder efter några år, var det inte många utvecklare som ville satsa på rytmgenren längre. En liten bit av mig hoppas dock att "Guitar Hero"-serien fortfarande har en framtid.
Format: PS2, Xbox 360, PS3 och PC
Hedersomnämnanden: "The Legend of Zelda: Twilight Princess", "Okami", "Final Fantasy XII"
2007 – "Bioshock"
"Bioshock" kändes på flera sätt som nästa naturliga utveckling för genren förstsapersonsskjutare efter "Half-Life 2", då det hade en otroligt tät stämning och ett skarpt berättande, i kombination med riktigt fet action.
Det både skrämmande och spännande äventyret i den tänkta utopin och undervattensstaden Rapture är otroligt minnesvärd och bjuder på många otäcka möten med dess förvridna invånare. Spelet bjuder även på häftiga strider med olika övernaturliga förmågor och 60-talsvapen.
Enligt mig lyckades varken "Bioshock 2" eller "Bioshock Infinite" överträffa det första spelet och det ska minst sagt bli intressant om Netflix lyckas göra en bra film baserad på det.
Format: PS3, Xbox 360 och PC (senare även Switch, PS4 och Xbox One)
Hedersomnämnanden: "Super Mario Galaxy", "Call of Duty 4: Modern Warfare", "Halo 3", "Portal", "God of War II", "Uncharted: Drake's Fortune"
2008 – "Persona 4"
Det senare "Persona 5" må vara ett bättre spel i vissa aspekter, men "Persona 4" har ändå en större plats i mitt hjärta av fler anledningar.
Spelet handlar om en ung man som ensam flyttar till den japanska landsbygden under ett år, där han måste börja på en ny skola och lära känna nya vänner. Samtidigt inträffar ett flertal mystiska mord, som tar dem på surrealistiska resor i folks undermedvetna, där ondskefulla demoner härjar.
Det är något väldigt mysigt med småstadskänslan i "Persona 4", samtidigt som det har ett fantastiskt karaktärsgalleri att lära känna under de många timmarna det tar att klara. Det är verkligen ett briljant koncept att låta dig gå i skolan halva tiden och slakta demoner den andra.
Format: PS2 (senare PS Vita som "Persona 4: Golden")
Hedersomnämnanden: "Fallout 3", "Grand Theft Auto IV", "Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots", "Left 4 Dead"
2009 – "Dragon Age: Origins"
Efter "Star Wars: Knights of the Old Republic" och flera spel som utspelar sig i "Dungeons and Dragons"-universumet blev Bioware sugna på att skapa sig en egen fantasyvärld, som blev Thedas i "Dragon Age"-serien.
"Dragon Age: Origins" är ett fantastiskt fantasyrollspel med sitt intressanta stridssystem, oerhört välskrivna karaktärer som den sarkastiska Alistair eller den coola häxan Morrigan och ett världsbygge som heter duga.
Även om uppföljarna "Dragon Age II" och "Dragon Age: Inquisition" har sina fina stunder, tycker jag aldrig att Bioware lyckades riktigt lika bra som med "Origins". Vi får helt enkelt hoppas att det kommande "Dragon Age 4" levererar.
Format: PS3, Xbox 360 och PC
Hedersomnämnanden: "Batman: Arkham Asylum", "Resident Evil 5", "Uncharted 2: Among Thieves", "Assassin's Creed II", "Ratchet & Clank: A Crack in Time"
2010 – "Super Mario Galaxy 2"
Efter vattendelaren "Super Mario Sunshine" gav Nintendo oss ett riktigt rejält och fokuserat plattformsspel i form av "Super Mario Galaxy", men jag vill argumentera för att uppföljaren "Super Mario Galaxy 2" är ännu bättre.
Efter att ha räddat galaxen och prinsessan Rosalina från den onda Bowser måste Mario ge sig ut i rymden igen, för att den här gången rädda prinsessan Peach och ett gäng försvunna Lumas. Det som följer är ett sprudlande och kreativt äventyr utan dess like.
Det sägs att Nintendo utvecklade "Super Mario Galaxy 2" för att de helt enkelt hade för många idéer när de gjorde det första spelet som inte fick plats, vilket verkligen märks. Uppföljaren är fullproppat av roliga banor, krafter och scener som fick mig att tappa hakan när det begav sig.
Format: Nintendo Wii
Hedersomnämnanden: "Red Dead Redemption", "Mass Effect 2", "Starcraft II: Wings of Liberty", "Super Meat Boy", "God of War III", "Halo Reach"
2011 – "Portal 2"
"Portal" från 2007 var visserligen även det riktigt bra, men enligt mig tog Valve konceptet till ännu högre höjder med uppföljaren "Portal 2".
I tvåan får vi följa med på både kluriga pussel med portaler och en riktigt spännande och mystisk berättelse om det övergivna Aperture Science-labbet, där den artificiella intelligensen GLaDOS dödade alla anställda. Du spelar som Chell, som tar sig igenom de läskiga testrummen tillsammans med den putslustiga roboten Wheatley (röst av Stephen Merchant).
Förutom det gastkramande äventyret för en spelare finns även ett briljant samarbetsläge där du får spela som två robotar, vilket är ett enormt plus i kanten.
Format: Xbox 360, PS3 och PC (senare även PS4, Xbox One och Switch)
Hedersomnämnanden: "The Elder Scrolls V: Skyrim", "Rayman Origins", "Minecraft", "Dark Souls"
2012. "The Walking Dead"
"The Walking Dead" var verkligen ett enormt fenomen under 10-talet och inte bara på tv och i serietidningarna, utan även i spelform – i det episodiska äventyret av Telltale Games.
Idag är konceptet med interaktiva filmer med stora val som påverkar handlingen och att trycka på rätt knapp vid rätt tillfälle både en aning föråldrat och förfinat på andra håll, samt mjölkat så pass att Telltale själva gick i graven, men där och då fanns det inget som kunde mäta sig med den första säsongen av "The Walking Dead".
Berättelsen om Lee Everett och hans resa tillsammans med den unga flickan Clementine genom ett postapokalyptiskt Georgia både berör och får en att hoppa till hemma i tv-soffan, så pass att den många gånger till och med är bättre än tv-serien.
Format: PS3, Xbox 360 och PC (senare PS4, Xbox One och Switch)
Hedersomnämnanden: "Mass Effect 3", "Borderlands 2", "Journey", "Hotline Miami", "Diablo III"
2013. "The Last of Us"
Innan "The Last of Us" blev en riktigt bra och framgångsrik tv-serie på HBO Max med Pedro Pascal och Bella Ramsey i huvudrollerna, var det ett riktigt gripande spel som många fortfarande ser som det bästa genom tiderna.
I en postapokalyptisk värld som rasat efter att ett fruktansvärt virus har förvandlat stora delar av befolkningen till svampmonster, möter vi överlevaren Joel som får i uppdrag att smuggla den 14 år gamla flickan Ellie genom ett sargat USA. Deras allt starkare relation slog verkligen an något hos många och är helt klart värd att uppleva.
Har du fortfarande inte spelat den här moderna klassikern finns både "The Last of Us Remastered" och den ännu snyggare remaken "The Last of Us Part I".
Format: PS3 ("The Last of Us Remastered" på PS4 och "The Last of Us Part I" på PS5)
Hedersomnämnanden: "Bioshock Infinite", "Grand Theft Auto V", "Rayman Legends", "Super Mario 3D World", "Final Fantasy XIV: A Realm Reborn", "Tomb Raider"
2014. "South Park: The Stick of Truth"
Ändå sedan 1997 har Trey Parker och Matt Stone hänfört oss med sin humoristiska och många gånger vulgära samhällskritiska komedieserie "South Park" och spelet "South Park: The Stick of Truth" är verkligen inget undantag.
Med inspiration från avsnitt i serien får du skapa din egna karaktär som flyttar till staden South Park, där du lär känna Cartman, Kyle, Stan och Kenny – som dragit med alla barnen i området på ett episkt fantasyrollspel där de kämpar om kontrollen över "the Stick of Truth".
Spelet fungerar som ett klassiskt turordningsbaserat rollspel som "Final Fantasy", med all den knäppa humor man kan förvänta sig av gänget bakom tv-serien. Längs vägen möter man mängder av helknäppa scenarior, som alla är galet minnesvärda för sin absurditet.
Format: PC, PS3, Xbox 360
Hedersomnämnanden: "Dragon Age: Inquisition", "Middle Eart: Shadow of Mordor", "Mario Kart 8", "Bayonetta 2", "Shovel Knight", "Wolfenstein: The New Order", "Alien Isolation"
2015. "Bloodborne"
Med "Dark Souls" från 2011 fick utvecklarna From Software en självklar plats på spelkartan med sin både utmanande och spännande värld. Med "Bloodborne" bytte de fantasygenren till ett mer gotiskt äventyr, som enligt mig och många andra är deras absolut bästa spel.
Den mörka och svåra resan genom det Lovecraft-doftande Yarnham är något av det mest stämningsfulla jag har spelat och bjuder på några av de häftigaste och mest gastkramande bossarna genom tiderna. Musiken, estetiken och berättelsen lever i total symbios för att skapa en otroligt hårresande men härlig mardröm.
Tillsammans med expansionen "The Old Hunters" är "Bloodborne" mitt favoritspel bland alla From Software-titlar. Att spela det tillsammans med andra är dessutom ännu häftigare... och något av en tröst när det blir för svårt.
Format: PS4
Hedersomnämnanden: "Metal Gear Solid V: The Phantom Pain", "Fallout 4", "The Witcher III: Wild Hunt", "Undertale", "Life is Strange", "Until Dawn"
2016. "Uncharted 4: A Thief's End"
De tre första "Uncharted"-spelen i all ära, men enligt mig fick verkligen Naughty Dog till det med det fjärde spelet i serien, "Uncharted 4: A Thief's End".
Serien har alltid eftersträvat att vara lika spännande som en äventyrsfilm på bio som "Indiana Jones", "Mission Impossible" eller valfri film om James Bond. Med de fjärde spelet kom de utan tvekan närmast den drömmen, med vansinnigt häftiga scener som när du blir jagad på motorcykel genom en stad, en spännande världsresa i jakt på en berömd piratskatt och en fin berättelse om broderlig kärlek.
"The Last of Us"-serien är kanske mer tänkvärd av de två, men ibland längtar man mest bara efter att få spela ett riktigt mustigt blockbuster-äventyr som "Uncharted".
Format: PS4 (senare även PC)
Hedersomnämnanden: "Overwatch", "Dark Souls III", "Firewatch", "Doom", "Final Fantasy XV", "Persona 5"
2017. "The Legend of Zelda: Breath of the Wild"
"The Legend of Zelda"-serien har alltid haft en viktig plats i spelhistorien och har bjudit på många minnesvärda spelstunder, men med "Breath of the Wild" klättrade den bokstavligt talat upp till nya höjder.
Innan det här fanns det absolut bra spel med öppna världar, men Nintendo förstod att det blir mycket roligare att utforska en karta om du faktiskt får utforska den mer eller mindre på egen hand. Bakom varje kulle, uppe på varje berg och i varje lummig skog finns något att upptäcka, möta eller göra.
Mycket av de vi känner igen och älskar med "The Legend of Zelda"-serien saknas i "Breath of the Wild" och jag förstår att vissa är besvikna på det vi fick, men vågar man ge sig ut på den nya och annorlunda resan väntar ett oerhört fint äventyr.
Format: Nintendo Switch
Hedersomnämnanden: "Horizon Zero Dawn", "Resident Evil 7: Biohazard", "Super Mario Odyssey", "Cuphead", "Wolfenstein II: The New Colossus", "Nier Automata", "Hollow Knight"
2018. "God of War"
När Santa Monica Studio fick i uppdrag att ta sig an den våldsamma och stundtals vulgära "God of War"-serien, var nog inte många beredda på ett så finstämt och gripande resultat som det vi fick.
"God of War" från 2018 är fortfarande brutalt och bjuder på en hel del blod, men hjärtat i den fina berättelsen om en far och son som ger sig iväg på en farofylld resa genom den nordiska mytologin för att sprida en familjemedlems aska är minst lika framstående.
Enligt mig var uppföljaren "God of War Ragnarök" inte riktigt lika bra, men "God of War" är utan tvekan en modern klassiker.
Format: PS4 (senare PC)
Hedersomnämnanden: "Red Dead Redemption 2", "Super Smash Bros. Ultimate", "Marvel's Spider-Man", "Celeste", "Assassin's Creed Odyssey"
2019. "Death Stranding"
Ett spel som kretsar kring att promenera i naturen och leverera paket? Kan det vara bra? Med "Death Stranding" bevisade "Metal Gear Solid"-regissören Hideo Kojima att det går, i alla fall med en rejäl dos surrealism, mystik och en hel hög med Hollywood-skådisar.
I "Death Stranding" har USA blivit ett öde landskap, där de få invånarna som finns kvar håller sig isolerade från varandra i rädsla av de övernaturliga varelserna BT:s som sipprar in från en annan värld. Med en bebis i burk (ja, spelet är så konstigt) på magen ger sig Sam Porter Bridges (spelad av Norman Reedus) iväg för att leverera paket till folket och försöka stoppa det surrealistiska hotet.
Med riktigt kul och unik spelmekanik tillsammans med en oerhört spännande berättelse med skådespelare som Mads Mikkelsen, Léa Seydoux, Margaret Qualley, Tommie Earl Jenkins och Lindsay Wagner är "Death Stranding" en oförglömlig spelupplevelse utöver det vanliga.
Format: PS4, PC
Hedersomnämnanden: "Control", "Sekiro: Shadow's Die Twice", "Outer Wilds", "Resident Evil 2", "Devil May Cry 5", "Star Wars Jedi: Fallen Order", "Gears 5"
2020. "Final Fantasy VII Remake"
"Final Fantasy VII" från 1997 är en tidlös klassiker och var spelet som introducerade japanska rollspel till många här i väst. Med "Final Fantasy VII Remake" har Square Enix tagit originalet till modern tid, samtidigt som det snyggt lekar med fansens förväntningar och begreppet remake på intressanta sätt.
Berättelsens om Cloud och hans kamp mot det giriga företaget Shinra som förstör planeten och den ondskefulla skurken Sephiroth är lika aktuell idag som för över 30 år sedan, med sitt välskrivna karaktärsgalleri och unika världsbygge.
Med sitt actionladdade stridssystem och fullkomligt haktappande bossfajter, fantastiska tolkningar av den klassiska musiken och makalös grafik överträffar det alla förväntningar. Nu är det bara att hoppas på att "Final Fantasy VII Rebirth" blir minst lika bra.
Format: PS4, PC
Hedersomnämnanden: "The Last of Us Part II", "Animal Crossing: New Horizons", "Assassin's Creed Valhalla", "Ghost of Tsushima"
2021. "It Takes Two"
Efter "Brothers: A Tale of Two Sons" och "A Way Out" fick vi det briljanta, fina och riktigt roliga samarbetsspelet "It Takes Two" av den svenska tidigare filmregissören Josef Fares ("Jalla Jalla", "Farsan").
Spelet handlar om det gifta paret Cody och May, som planerar att skilja sig. När deras dotter Rose får veta det, blir hon förkrossad och gråter över två handgjorda dockor föreställande sina föräldrar. Detta leder till att de båda vaknar upp som dessa dockor, måste ta reda på vad fasen som har hänt och samtidigt försöka komma varandra nära igen.
Det som följer är ett gäng timmar med galet mycket variation, där inget spelmoment liknar det andra eller pågår för länge. I en intervju med oss säger Josef Fares att spelet innehåller "fruktansvärt mycket olika mekaniker och inte bara för variationens skull, utan vi försöker koppla berättelsen till det du spelar". Jag är villig att säga at han lyckades.
Format: PS4, PS5, PC, Xbox One, Xbox Series X/S, Switch
Hedersomnämnanden: "Deathloop", "Returnal", "Ratchet & Clank: Rift Apart", "Metroid Dread", "Resident Evil Village"
2022. "Elden Ring"
När "Dark Souls"- och "Bloodborne"-utvecklarna From Software gick ihop för att skapa en värld tillsammans med "Game of Thrones"-författaren George R.R. Martin blev resultatet något makalöst – "Elden Ring".
Spelet utspelar sig i The Lands Between, ett land som sargats efter att en mäktig ring krossades, vilket gjort att landet ligger i ruiner och härjas av ohyggliga monster. Spelvärlden kan lugnt sägas vara en av de bästa i mediet, som fullkomligt ber om att utforskas, samtidigt som varje möte med en rustningsklädd riddare eller ett enormt monster kan bli din död.
Det ska ärligt talat bli spännande att se hur From Software och regissören Hidetaka Miyazaki ska kunna toppa det här.
Format: PS4, Xbox One, PS5, Xbox Series X/S och PC
Hedersomnämnanden: "God of War Ragnarök", "Horizon Forbidden West", "Immortality", "Stray", "Gran Turismo 7"
Vilka spel tycker du har varit bäst de senaste 20 åren? Vilka spel saknas på listan?