2014 saknade både megasuccéerna, hade snålt med riktiga överraskningar och lyckligtvis inte heller några jättefloppar. Men vi kommer minnas året för flera riktigt härliga godbitar för filmälskare, där fantastiska regissörer från Wes Anderson och Spike Jonze till Fincher och Nolan tagit med publiken på oförglömliga filmresor.
MovieZines recensenter har tillsammans korat 2014 års bästa filmer. I 24 dagar har vi räknat ner årets bästa filmer. Det är dags att presentera vinnaren!
Det är lika spännande varje gång när Wes Anderson utannonserar sitt nästa projekt. Så var också fallet med denna mysiga dramakomedi som fick oss och många andra filmälskare att jubla. Anderson premiärvisade filmen på Berlin Film Festival och tog inte lång stund förrän hyllningarna avlöste varandra. Anderson hade gjort det igen!
"Detta är en briljant film, en udda, tempofylld komedi, fylld med så många detaljer och sekundsnabba ögonblicksbilder att jag redan längtar efter att se om den och kunna gå på upptäcktsfärd på nytt. För mig är detta Wes Andersons hittills bästa film", skriver Gunnar Rehlin i sin recension.
2. Her
Spike Jonze, mannen bakom "I huvudet på John Malkovich", lyckades locka till sig Joaquin Phoenix och låna Scarlett Johanssons röst för en romantisk sci-fi-komedi som inte liknar mycket annat. Det är så simpelt att man funderar gång på gång hur Jonze lyckades oss fängslade i två timmar, men han gjorde det.
3. Interstellar
Christopher Nolan är an av få regissörer som lyckas fånga både biopublik och kritiker och därför blev "Interstellar" en av årets mest hypade filmer. När rymdäventyret äntligen kom till biograferna stod det klart att Nolan hade gjort det igen: en extremt underhållande bioupplevelse som även kittlar hjärnmassan.
4. Boyhood
Richard Linklater, mannen bakom den rejält uppskattade "Before"-trilogin tog sin an idén att följa en ung pojke till vuxen ålder. Det visade sig vara en genial idé, för resultatet blev otroligt imponerande och så gott som alla (till och med Obama) är överens, detta är fantastiskt.
5. Gone Girl
Det börjar som ett mysterium om en försvunnen hustru, och utvecklas snabbt och skoningslöst till en skildring av ett riktigt skruvat äktenskap. David Finchers nya thriller bjuder på många överraskningar och ett knivskarpt skådespeleri - främst Rosamund Pike är en riktigt kap i den kvinnliga huvudrollen.
6. Nightcrawler
Jake Gyllenhaal fortsätter att imponera på oss, och följer upp "Prisoners" (en av förra årets bästa filmer) och independent-dramat "Enemy" (plats 22 på vår lista) med den nattsvarta thrillern "Nightcrawler" av regidebuterande Dan Gilroy. Välriktad mediekritiker som både är snygg och riktigt spännande.
En ny Martin Scorsese-film är alltid ett event att se fram emot. Men det var längesen han gjorde något så vansinnigt, underhållande och kul som "The Wolf of Wall Street".
Kanadensaren Jean-Marc Vallée anlitade skådisarna Jared Leto och Matthew McConaughey för att berätta historien om en aidssjuk homofob. Tre välförtjänta Oscarsstatyetter gick till bland annat de två huvudrollerna.
"American Hustle" är både en glittrande snygg 70-talsskildring och en hejdlöst skön kuppthriller. Och om inte Jennifer Lawrence redan var en superstjärna älskad av världen, så blev hon det i samma sekund hon brände upp mikron och städade sjungandes till en Bond-låt.
10. The Raid 2
Gareth Evans ruskade om actionsfären rejält med "The Raid" och toppade deh med besked med uppföljaren. Men fantastiska Iko Uwais återigen i huvudrollen visar han åter hur man gör actionfilm. Tyvärr fick aldrig svenska biopubliken ta del av filmen, utan actionrökaren gick direkt till DVD.
11. Frank
En komedi med udda humor och Michael Fassbender i enormt papier-mache-huvud.
12. Nymphomaniac
Lars von Trier knockade oss alla med sin stjärntäta och fyra timmar långa porrfilm (och det var ändå den korta versionen).
13. Guardians of the Galaxy
James Gunn åkte dit inga Marvelfilmer tidigare färdats, och visade världen att Chris Pratt är en leading man att räkna med.
14. Skeleton Twins
Dramakomedin med Kristen Wiig och Bill Hader som deppiga syskon är svår att inte gilla.
15. Locke
Tur att Tom Hardy är en sådan vass skådis, att vi till och med kan se på när han kör bil i 90 minuter.
16. Lego-filmen
Årets bästa animerade film visade sig vara mycket charmigare än en ohämmad smygreklam för de danska plastbitarna.
17. Turist
En av årets bästa svenska filmer (även om chefredaktör Dunerfors misstycker) granskade den svenska kärnfamiljen på emotionellt händelserik skidsemester.
18. Inside Llewyn Davis
Bröderna Coen, Oscar Isaac, Carey Mulligan, Justin Timberlake och skön folkmusik i 60-talets New York. Vi vill bosätta oss i den här filmen.
19. Den stora skönheten
Bellissimo! Bara i Italien kan man få en film om en pensionerad gubbe att kännas såhär party.
20. Foxcatcher
Stillsam dramathriller där Channing Tatums underbett och Steve Carells lösnäsa fullkomligt briljerar. Oscarsgalan nästa!
21. Captain America: The Winter Soldier
Lyckat drag att kombinera superhjälteaction med politisk thriller. Bröderna Russo har kommit till Marvels universum för att stanna.
22. Enemy
Nä, vi fattar inte heller slutet. Eller? Det är dock solklart att den där thrillern med Jake Gyllenhaal är en blivande kultklassiker.
23. Pride
Vinterns varmaste bioupplevelse (spring och se den efter jul!) tar oss tillbaka till Storbritannien 1984 där fördomar suddas ut.
24. Apornas planet: Uppgörelsen
Inga apkonster: bara ren och skär popcornunderhållning med både hjärna och mycket pang för pengarna.
25. Varje gång jag ser dig
Brasilien har fått många priser för den här vackra kärleksskildringen mellan en blind pojke och hans nya klasskamrat.
26. Nebraska
Bruce Dern briljerar som glömsk gubbe i Alexander Paynes svartvita och rörande roadmovie.
27. In A World…
De kvinnliga regissörerna lyste med sin frånvaro i år, men Lake Bell var desto flitigare. Hon både skrev, regisserade och spelade huvudrollen i den här publikfriaren.
28. Jodorowsky's Dune
Vad hände egentligen när Alejandro Jodorowsky hoppades knocka filmvärlden med en film större än "2001"? Här är en kärleksfull dokumentär om film som aldrig blev film.
29. Tom at the Farm
Hårt arbetande kanadensaren Xavier Dolans fjärde film (han är snart bioaktuell med sin femte, "Mommy") - en Hitchcocksk thriller med HBT-vinkel.
30. Edge of Tomorrow
Tom Cruise och Emily Blunt hoppar i tiden för att stoppa en utomjordisk attack. Bra mer underhållande än man vågar vänta sig av en sommarblockbuster.
31. Girlhood
Inte en systerfilm till "Boyhood", utan ett engagerande franskt drama om vad det innebär att vara tonårstjej.
32. Bamse och Tjuvstaden
Den mest sedda svenska filmen i år, och är den inte också den charmigaste?
33. Ida
Polens Oscarshopp är en svartvit historia om en bortglömd sida av Andra världskriget.
34. Drinking Buddies
Direkt på DVD i våras kom denna pärla, en trovärdig och romantisk film om komplicerad vänskap… och massor med öl.
35. Chef
Filmen du inte vill se på hungrig mage. Jon Favreau är både regissör och spelar stjärnkocken som startar food-truck.
36. En familj
Förhandsfavoriten "August: Osage County" gick tomhänt från Oscarsgalan, men är mycket sevärd för den fina rollistan. När gjorde Meryl oss besvikna senast?
37. Blodsband
Årets stjärnskott Jack O'Connell är en naturkraft i fängelsethrillern om en ung bråkstake.
38. Under the Skin
Förförande vackert och mardrömslikt med Scarlett Johansson i huvudrollen. Ingen svensk release än (så vi gör ett stort och ovanligt undantag för denna lista) - håller tummarna för att denna pärla snart får visas också här!
39. Godzilla
MovieZines läsare röstade fram den till filmårets besvikelse. Vi minns "Godzilla" från 1998 och tycker ändå det är en klar uppryckning.
40. Last Stop Fruitvale Station
Michael B. Jordan är fenomenal och det verklighetsbaserade dramat känns mer aktuellt än någonsin.
41. The Secret Life of Walter Mitty
En vänlig påminnelse till oss alla: Ben Stiller kan också vara en vass regissör när han vill.
42. X-Men: Days of Future Past
Gamla och nya X-Män slog ihop sina krafter för att leverera den bästa och mesta filmen i serien hittills.
43. Tracks
Mia Wasikowska drog på vandringskängorna och tog med oss på en finstämd resa genom öknen.
44. Tusen bitar
Dokumentären om en av musik-Sveriges nationalklenoder, Björn Afzelius, lämnade ingen oberörd.
45. Snowpiercer
Ännu en pärla som missade biorelease. Hoppa på det stjärnfyllda tåget och in i Joon-Ho Bongs mörka och iskalla framtidsvision.
46. The Selfish Giant
Brittisk diskbänksrealism när den är som mest drabbande. En värdig vinnare på Stockholms filmfestival 2013.
47. Miss Violence
En tung, provocerande och stämningsfull grekisk thriller som ofta för tankarna till "Dogtooth".
48. All is Lost
Robert Redford ensam på en jolle till havs i två timmar. Jodå, tråkigare filmkvällar kan man ha.
49. The Hunger Games: Mockingjay
Det är aldrig kul att lämna biografen efter en halv film, men Jennifer Lawrences krigare och historiens mognad från överlevnadsaction till politisk thriller ger mersmak inför finalen.
50. Frost
Årets Disney-rulle blev den mest sedda filmen på svensk bio och redan en älskad klassiker hos många.
51. Förr eller senare exploderar jag
Sist men inte minst, romantik med cancersjuka turturduvorna Shailene Woodley och Ansel Elgort. Försök hålla tårarna borta…
Så. Hur ser era egna listor för filmåret 2014 ut? Kommentera nedan!