TV-tips

Skribent

Martin Persson

19 oktober 2024 | 07:00

På tv ikväll: ”Ett rent mästerverk” -  är det här Robin Williams bästa film?

”Oh captain, my captain”, se en hjärtvärmande och fantastiskt inspirerande och kritikerhyllad modern klassiker från 1989.
Historien om den unga nytänkande läraren som kommer till en konservativ skola och inspirerar eleverna på olika sätt, det har gjorts gång på gång. Tänk dig ”Miss Brodies bästa år” eller ”The Emperor’s club”. Få har dock gjort samma avtryck som mästerregissören Peter Weirs film från 1989.
 
”Döda poeters sällskap” är en ypperlig coming-of-age film om en av Robin Williams spelad lärare som återvänder till sin gamla skola för att undervisa. De vanligtvis kuvade eleverna imponeras och inspireras av hans sätt att involvera poesi och känsla i sina föreläsningar och det hela blir början på en djup och livsomvälvande vänskap som trotsar ålder och klass.
 
Moviezines Katarina Emgård beskrev helt riktigt filmen som ”ett rent mästerverk” och gav den full pott i sin recension. En fantastiskt vacker och inspirerande berättelse håller jag med om och det är en av de absoluta favoriterna. Strålande musik, foto och otroligt skådespel. Man lyckas blanda både drama och humor på bästa sätt och låter Robin Williams i synnerhet briljera i sin troligtvis bästa film.
 
”Döda poeters sällskap” nominerades till 4 Oscars, varav den vann en för Bästa manus. Andra nomineringar var ett par prestigefyllda såsom Bästa film, Bästa regi och Bästa manliga huvudroll för Robin Williams, så klart. En plats på IMDb:s topp 250 lista över bästa filmer kan ju inte sägas vara annat än välförtjänt heller.
 
Vi placerade 2014 filmen på vår lista över filmer som får dig i perfekt höststämning, så vad passar inte bättre nu 10 år senare än att upprepa traditionen?
 
Den fantastiska filmen ”Döda poeters sällskap” visas ikväll 22:20 på SVT1. Streamar även gratis på SVT Play, streamar på Disney+ och finns att hyra & köpa hos SF Anytime och Viaplay.
| 19 oktober 2024 07:00 |