Spel

Skribent

Anders Eklöf

11 oktober 2024 | 10:00

Prisbelönad dokumentär gjord i "Grand Theft Auto" kommer på bio

"Grand Theft Hamlet" handlar om två spelare som försökte sätta upp Shakespeare-pjäsen i spelet under pandemin.
Spelet "Grand Theft Auto V" fortsätter att vara enormt populärt över tio år sedan det släpptes och har sålts i galna 200 miljoner exemplar.
 
Förutom en spännande kampanj har det ett framgångsrikt onlineläge, som vissa spelare har använt på udda och kreativa sätt. Ett exempel är gänget bakom dokumentärfilmen "Grand Theft Hamlet", som är helt inspelad i spelet.
 
Dokumentären spelades in under pandemin när stora delar av Storbritannien var nedstängt, där vi får följa två arbetslösa skådespelare som försöker sätta upp Shakespeare-föreställningen Hamlet i "GTA Online".
 
När de utforskar den våldsamma men vackra virtuella världen i "Grand Theft Auto Online" hittar de en teater, som väcker idén om att sätta upp Hamlet i spelet. Problemet är bara att de flesta som spelar inte bryr sig om finkultur, utan vill mest bara panga folk och vara kriminella.
 
"Men var inte teater en lika farlig och bråkig verksamhet på Shakespeares tid och är inte Hamlet, en pjäs om hämnd, det perfekta valet för denna plats?", skriver de på dokumentärens hemsida.
 
Nu rapporterar sajten Hollywood Reporter att distributören Mubi har köpt upp rättigheterna för att visa dokumentären på bio i USA och de globala streamingrättigheterna.
 
Filmen hade premiär på filmfestivalen South by Southwest tidigare i år där den vann juryns pris för bästa dokumentärfilm. Kolla in ett klipp från dokumentären nedan.
 
| 11 oktober 2024 10:00 |