Streamingtips

Skribent

Martin Persson

11 oktober 2024 | 09:00

SVT Play har just släppt 20 nya filmer - missa inte ett "briljant bankrånardrama"

Succéfilm från 2016 med Jeff Bridges, japanskt mästerverk och Francis Ford Coppolas kanske bästa film efter ”Gudfadern” ingår i veckans utbud.
Oj, det här blev en fin avslutning på veckan!
 
SVT Play har i vanlig ordning lagt till en stor mängd nya filmer och bland dessa hittar ni bland de absolut bästa i en salig blandning.
 
”Hell or High Water” var en klar höjdpunkt 2016. Ett spännande modernt westerndrama med Jeff Bridges, Ben Foster och Chris Pine i huvudrollerna i regi av David MacKenzie. Två bröder i Texas har det knapert och ger sig ut på en bankrånsturné. Hack i häl ligger en surmulen sheriff.
 
Filmen nominerades till fyra Oscars. Bland annat Bästa film, Bästa manus och Bästa manliga huvudroll för Jeff Bridges legendariska insats. En alltid lika värd och spännande toppfilm att se.
 
Därefter passar det ju perfekt, ”Megalopolis” till ära, att kolla in en av favoriterna från Coppola. ”Avlyssningen” släpptes 1974 och är en nagelbitande och ofantligt välskriven kalla kriget-thriller om en övervakningsexpert som hamnar i konflikt med fel sorts människor. Storebror ser dig, så att säga. Gene Hackman levererar en av sina bästa insatser och framställer paranoia och spänning utmärkt till Coppolas fantastiska regi och foto. ”Avlyssningen” Oscarsnominerades för Bästa film och Bästa manus bland annat.
 
När vi är inne på Coppolas ämne med övervakning passar det ju bra att ta det även till modern tid. Denna gång i Japan med 2021 års fantastiska ”Tillfälligheter och fantasier”.  Filmen berättas på ett genialt och icke-konventionellt episodiskt sätt och framställer en kärlekstriangel ur olika synvinklar. För regin står ingen mindre än Ryúsuke Hamaguchi, känd för Oscarsfavoriten ”Drive My Car” från samma år. Fantastiskt skådespel, unikt manus och bländande foto och färgsättning gör denna film högst sevärd.
 
Det ska väl heller inte gå någon förbi att SVT vågar satsa på lite amerikansk action med ”The Expendables”. Kolla även in lite klassisk Marlon Brando-western i ”Revansch” och filmer som ”Inte den du tror”, ”Fascisten” och ”White material” om du är sugen på lite mer arthouse-draman.
 
Alla nya filmer på SVT Play:
 
● Avlyssningen
● Bad Moms
● Brassed Off
● Charismatic Megafauna
● En flicka på halsen
● Fascisten
● Foxy Brown
● Hell or High Water
● Hetsaren
● Höst i New York
● Inte den du tror
● Kungliga patrasket
● Mord, lilla vän
● Morfar opp i dagen
● Revansch
● Ring mamma!
● The Expendables
● The Ice Storm
● Tillfälligheter och fantasier
● White material

 
| 11 oktober 2024 09:00 |