Serie

Skribent

Alexander Svensson

20 augusti 2024 | 12:00

Begravningstal: 5 saker jag velat se i en andra säsong av "The Acolyte"

Disney har dödat "The Acolyte". Men trots kritiken hade serien potential. MovieZine listar fem saker som hade varit värda att se fram emot om serien fått fortsätta.
Varning: Följande artikel innehåller spoilers för "The Acolyte".
 
The Acolyte” var tänkt att kunna bli starten på en ny era i “Star Wars”. Serien utspelade sig hundra år innan Episod 1, och innehöll såväl ett helt nytt karaktärsgalleri som hittills okända miljöer. Dessutom var premissen intressant: vi skulle få se hur mörkret nästlade sig in i republiken, rakt under näsan på Jediordern. När serien nu lagts ner efter endast en säsong så står det klart att det här är en vision som inte kommer realiseras, iallafall inte som tv-serie.
 
“The Acolyte” följde tvillingarna Osha och Mae, som växte upp hos en samling kraftanvändande häxor. Efter att en grupp jediriddare upptäckte häxorna uppstod konflikt och de senare utplånades. Osha togs som padawan av jedin Sol, medan Mae försvann och troddes vara död. Åratal senare dyker hon upp, lierad med en mystisk sith kallad The Stranger eller Qimir och börjar mörda jedier, men det hela slutar med att Osha mördar Sol efter att ha fått reda på att han dödade hennes mor. Osha tar sedan sin systers plats som Qimirs lärjunge medan Mae grips av jediriddarna.
 
“The Acolyte” lämnade en hel drös med frågor och byggde upp för flera spännande konflikter. När vi nu får begrava serien i förtid känns det inte mer än rätt att lista fem saker som åtminstone jag hade velat se eller få svar på i en andra säsong.
 

1. Qimir och hans historia

 
 
Qimir/The Stranger var huvudskurken i "The Acolyte", och en av seriens bästa karaktärer. Manny Jacinto briljerade i rollen, och karaktären hade både en cool design och en stark närvaro. Vad han också hade var en mystisk och intressant backstory. I det sista avsnittet avslöjades det att Qimir en gång i tiden var padawan till jedimästare Vernestra Rwoh, och ärren på hans rygg verkar komma från hennes pisk-liknande ljussabel. Misshandlade hon sin padawan? Eller vad hände? Att se deras historia ta fokus hade jag uppskattat. Och på tal om Qimirs historia...
 

2. Darth Plagueis

 
"Did you ever hear the tragedy of Darth Plagueis?"
 
Den största överraskningen i finalen av "The Acolyte" var introduktionen av Darth Plagueis, sedermera läromästare åt självaste Palpatine, som spanade på Qimir och Osha från en grotta. Karaktären hade sannolikt haft en betydligt större roll i en andra säsong, och att se den legendariske sithlorden i live-action hade varit svincoolt. Dessutom har han uppenbart någon form av historia med Qimir. Det fanns många trådar att dra i med Plagueis, och det är synd att ingen nu kommer göra det. 
 

3. Yoda

 
 
På tal om cameos i sista avsnittet: Yoda är också med i "The Acolyte". Hans stora öron syns bakifrån i seriens sista sekunder, i vad som var en set-up för den nu begravda andra säsongen. Mer Yoda är alltid välkommet, och att se en (något) yngre version av den gröne lille mästaren hade varit roligt. Med det sagt hoppas jag att man låtit Yoda vara Yoda och stå över den typen av moraliska tveksamheter som Vernestra och Sol ägnade sig åt under säsongens gång.
 

4. Mer av "High Republic"-galaxen

 
 
En sak som jag saknade i "The Acolyte" var skalan och storleken. High Republic-eran var en guldålder i Republikens historia där bland annat utvidgade hyperrymdsleder gjorde det möjligt att resa till fler planeter. Globalisering på galaktisk skala, typ. Inget av det märktes av i första säsongen av "The Acolyte", vilket var synd. I en andra säsong hade jag hoppats på en mer episk känsla, och på att verkligen få upptäcka en ny sida av galaxen som är annorlunda gentemot det vi fått i övriga filmer och serier. Ytterligare någon eller några karaktärer från de många "High Republic"-böckerna hade inte skadat heller.
 

5. Vad händer med Mae och Osha?

 
 
Systrarna Mae och Osha må ha varit seriens tråkigaste karaktärer med hyfsat god marginal men de är ändå huvudpersoner, och dessutom starkt kraftkänsliga. Att de bägge bytte livsbana med varandra under säsongens gång och uppenbart är menade att representera någon form av yin och yang är intressant, och det hade varit kul att se vart serien tänkte ta det spåret. 
 
Alla fans av "The Acolyte" behöver dock inte deppa alltför mycket: sannolikt så får vi förr eller senare se åtminstone någon av punkterna ovan i form av en bok eller serietidning. Det är trots allt i de medierna som High Republic-berättelserna hittills haft sin hemvist. 
| 20 augusti 2024 12:00 |