Film

Skribent

MovieZine

5 september 2024 | 20:15

Flaskpost ska sprida ordet om en ny svensk biopremiär

Jepp, du läste rätt. Vem behöver dyra annonsytor?
När publiken sviker biofilmerna tvingas filmdistributörer att tänka utanför boxen för att sprida ordet. En av höstens premiärer, "Den svenska torpeden", hoppas att gammal hederlig flaskpost ska locka till sig nyfikna.
 
År 1939 simmade Sally Bauer som första svensk över Engelska kanalen. 85 år senare flyter nyheten om hennes bragd iland i form av flaskpost på olika platser i Stockholm, Göteborg och Helsingborg.
 
Sally Bauer är en av många historiska kvinnor vars minne långsamt bleknat. Hennes prestation firades när den genomfördes 1939, men idag vet få vem hon är. Fram tills nu. Vid stränder runt om i Sverige kan man under veckan hitta flaskpost med nyheten om hennes bedrift, tillsammans med biobiljetter till långfilmen "Den svenska torpeden" med biopremiär 15 november.
 
- Vi tyckte det kändes spännande med kommunikation utan angiven mottagare. Vem som helst kan ju få tag i flaskposten och därmed kunna ta med hela kompisgänget eller familjen och se en sjukt bra och viktig film. På vår hemsida kan man få ledtrådar till var flaskorna ligger, sen är det bara att börja leta, uppmanar Eva Esseen, vd på TriArt Film.
 
Huvudrollen i filmen spelas av Josefin Neldén, som bland annat tidigare medverkat i "Vår tid är nu", "Känn ingen sorg" och "Psykos i Stockholm". Hon har under 1,5 års tid simtränat för att komma in i rollen som Sally Bauer. Filmen har snart sin världspremiär vid filmfestivalen i Toronto.
 
Flaskpost-kampanjen är ett led i att hitta nya sätt att engagera biopubliken. Förutom flaskposten har man även tillsammans med Svensk Simidrott instiftat simmärket Sallyprovet, för att lyfta frågan om dalande simkunnighet i Sverige.
 
Var finns då flaskposten och biobiljetterna att finna? Några ledtrådar hittar du på Triarts sajt.
 
| 5 september 2024 20:15 |