I helgen har "Suffragette" svensk premiär. Filmen handlar om kampen för kvinnlig rösträtt i England och har några av suffragettrörelsens fotsoldater som huvudkaraktärer. Filmer med uttalade feminister i centrum tillhör inte vanligheterna. Däremot finns det rätt brett utbud av filmer som drivs framåt av en feministisk berättelse. (Även om filmbranschen på det stora hela fortfarande är jävligt ojämställd.)
Här är 12 filmer som ifrågasätter patriarkala normer och uppmanar till en mer jämställd värld.
"Thelma & Louise" (1991)
"Thelma & Louise" brukar hållas som en feministisk klassiker. I den fartfyllda roadmovien tvingas vännerna som namngett filmen (grymt spelade av Geena Davis och Susan Surandon) på flykt undan polisen, sedan de dödat en man som försökt våldta en av dem. På de amerikanska vägarna är det Thelma och Louise mot världen.
"De stilte rond Christine M." (1982)
Marleen Gorris är den första kvinnan att vinna en oscar för bästa utländska film (1995 års "Antonias värld"). I sin film "De stilte rond Christine M." - som har den engelska titeln "A question of silence" utforskar hon våld och förtryck i det patriarkala samhället. Dramat kretsar kring tre kvinnor som mördat en man, och riktar kritik mot ett rättssystem som inte låtit sig påverkas av kvinnors erfarenheter och villkor.
"Tjejligan" (1992)
Mera Geena Davis blir det i stjärnspäckade "Tjejligan". Under andra världskriget kallades kvinnor in till en rad olika yrken, sedan männen som vanligtvis utförde dem skickats ut i kriget. Idrotten utgjorde inget undantag. För att den inte skulle stanna av - och för att inte pengarna skulle sluta rulla - bildades en helt ny amerikansk baseballiga, bestående enbart av kvinnor.
"Whip It" (2009)
Drew Barrymores "Whip it", baserad på Shauna Cross roman, fick intresset för roller derby att explodera i feministiska kretsar. Ellen Page spelar tonårstjejen som hittar ett sätt att ducka småstadstristessen när hon faller för den fartfyllda sporten och de balla tjejerna - med smeknamn som Babe Ruthless, Bloody Holly, Iron Maven, Eva Destruction - i laget.
"The Trouble with Angels" (1966)
Ida Lupino inledde sin karriär som skådespelerska, men kom med tiden även att producera och regissera - för både tv och vita duken. Komedin "The trouble with angels", som hon regisserat, är baserad på en roman av PR-pionjären Jane Trahey och utspelar sig på en katolsk flickskola. Med stor dos humor berättar den om två tonårsflickors tillvaro på en plats utan män.
"Ladies and Gentlemen, the Fabulous Stains" (1982)
Under pseudonym skrev Oscarsbelönade Nancy Dowd manuset till "Ladies and gentlemen, the fabulous Stains", berättelsen om en grupp unga punktjejer som inte låter brist på talang stå i vägen för framgångar på musikscenen. Filmens tagline säger egentligen allt: "These girls created themselves."
"L'une chante, l'autre pas" (1977)
Agnés Vardas film "L'une chante, l'autre pas" följer en oväntad vänskap som präglas av kvinnorörelsens framfart i 1970-talets Frankrike. Tonåriga bohemen Pomme och den unga arbetarklassmamman Suzanne möts efter att Suzannes man har tagit livet av sig och lämnat henne förtvivlad och fattig. Trots att de befinner sig på olika livsresor fortsätter deras vägar att korsas.
"Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce, 1080 Bruxelles" (1975)
I det tunga, men ack så briljanta, dramat med den krångliga titeln "Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce, 1080 Bruxelles" tar filmens skapare Chantal Akerman ett intressant grepp på hora/madonna-komplexet. Huvudkaraktären är nämligen en änka, hemmafru och mor som då och då tvingas att prostituera sig själv för att få vardagen att gå ihop.
"Stekta gröna tomater" (1991)
Underbara "Stekta gröna tomater" berättar på olika vis om hur kvinnor stärks genom att utveckla relationer till andra kvinnor. Berättelsen är baserad på en roman av Fannie Flagg (som också har skrivit manuset, tillsammans med Carol Sobieski) och handlar om hur en olycklig hemmafru blir vän med en gammal dam på ett äldreboende, och fascineras av hennes historier om förr.
"Daughters of the Dust" (1991)
Gullah är ett engelskt kreolspråk som utvecklades av förslavade afrikaner på öarna utanför South Carolina och Georgia och är också benämningen på ättlingarna till dessa afrikaner. Julie Dashs drama "Daughters of the dust" handlar om tre generationers Gullah-kvinnor, som trots att filmen utspelar sig 1902 har kunnat bevarat sina afrikanska traditioner väl.
"Kvinnor utan män" (2009)
Shirin Neshat och Shoja Azaris filmadaption av Shahrnush Parsipurs roman "Kvinnor utan män" utspelar sig under CIA:s statskupp i 1953 års Iran. I dramat blir en vacker fruktträdgård till ett slags separatistiskt forum där fyra olika iranska kvinnor möts och finner tröst, mod och vänskap.
"9 till 5" (1980)
1973 startades protestgruppen 9 to 5 i Boston, sedan en grupp kvinnliga kontorsarbetare fått nog av diskriminering och sexuella trakasserier på jobbet. Skådespelerskan Jane Fonda, som är engagerad i jämställdhetsfrågor, var vän med en av kvinnorna i gruppen och ville gärna göra en film om händelsen. Det resulterade i en rolig film om systerskap, solidaritet och kamp. Och i countrystjärnan Dolly Partons första filmroll.