Film

Skribent

Andreas Samuelson

27 september 2024 | 14:00

Francis Ford Coppolas senaste succé är från 1992 - och hans bästa film sedan ”Gudfadern II”

”Megalopolis” är mästarregissörens första långfilm som regissör på över 20 år. Sista gången han hade framgång på bio var 1992 - och filmen är hans bästa sedan 1970-talet.
Francis Ford Coppola etablerade sig som en av filmvärldens främsta regissörer med klassiker som "Gudfadern"-filmerna och ”Apocalypse Now”. Men under 1980-talet led han av en rad floppar och emotsedda ”Gudfadern del III” (1990) var en någorlunda besvikelse.
 
Därför var det extra fint att han återhämtade sig med den suveräna ”Bram Stoker’s Dracula” (1992), som inte bara var hans första framgång på länge men utan även hans senaste. Det var även hans första film inom skräckgenren sedan debuten ”Nattens skräcknäste” (1963).
 
Filmen är en av de mest trogna Stokers ikoniska roman om den blodsugande greven med Gary Oldman i titelrollen. Vi följer hans evigt sökande efter kärleken och hur han söker upp Mina (Winona Ryder), en reinkarnation av hans sedan länge döda hustru.
 
Det är en stjärnspäckad rollista med namn som Anthony Hopkins som professor Van Helsing, Keanu Reeves, Richard E. Grant, Cary Elwes, Billy Campbell, Sadie Frost, Tom Waits som Renfield och Monica Bellucci i en tidig roll som en av Draculas kvinnor.
 
Trots en relativt påkostad produktion (40 miljoner dollar) så blev den en framgång hos såväl kritiker som publik, och drog in över 215 miljoner. Den vann även välförtjänta Oscars för kostym, ljudklipp och makeup.
 
Det är en ljuvlig, visuellt magisk film som med enkla men effektiva medel berättar en klassisk historia med Coppolas påtagliga kärlek för filmskapandet. Dessutom lyfter ensemblen filmen ett ordentligt snäpp, speciellt med Oldman i täten. Han ”står för en vidunderlig karaktärstolkning av Dracula, från den smått patetiske gamling som vi först möter till den hänsynslöse vampyr som inte skyr några medel för att återvinna sin kärlek” skrevs i det i MovieZines recension från 2013.
 
Se trailern nedan:
 
 
Du kan hyra/köpa ”Bram Stoker’s Dracula” på SF Anytime och liknande tjänster.
| 27 september 2024 14:00 |