Serie

Skribent

Gäst

6 augusti 2024 | 17:30

Här är de 5 mäktigaste kvinnorna i "House of the Dragon"

Redan från start av säsong 2 av "House of the Dragon" är serien mer kreativ än föregångaren och sätter kraftfulla och intressanta kvinnor i centrum av storyn. Här är några av dem som imponerar på oss allra mest.
Det som gör "House of the Dragon" unikt i sitt slag är att kvinnorna i serien framställs som starka, rå och handlingskraftiga. De tar och får plats. De blir lyssnade på. Den känslan förstärks tack vare fördomen att kvinnor inte förväntas vara orädda, frispråkiga och envisa - särskilt inte under den tidsepok som serien utspelar sig.
 
"House of the Dragon" visar en modern kvinnosyn i en förfluten tid - och vår gästskribent Johanna listar de mäktigaste och mest intressanta kvinnorna i serien. Observera - spoilers ahead!
 

5. Laena Velaryon

 
Large 1aa35c9b9fead97277df0b974927b237 house of dragons s1ep6 nanna blondell 1664292484
 
Laena (Nanna Blondell) har redan som 12-åring (!) ett självförtroende av sten. Hon lovar Kung Viserys många barn om han gifter sig med henne. Han tackar nej och som vuxen gifter hon sig istället med kungens bror Daemon.
När hennes förlossning går fel  i första säsongen väljer hon att avsluta livet genom att låta sin drake Vhagar elda upp henne. Suicide by dragon – ett kreativt och handlingskraftigt agerande. 
 

4. Rhaenys Targaryen

 
Large 1aa35c9b9fead97277df0b974927b237 rhaenys 20targaryen 20hotd 20s2
 
Rhaenys (Eve Best), även kallad "The Queen Who Never Was", är kung Viserys kusin. Hon var en gång tronföljare, men valdes bort på grund av sitt kön. Rhaenys är såklart bitter över det, men styrkan i henne är att hon inte hämnas eller söker krig.
 
Hon brukar säga som det är utan att linda in sanningen i bomull, oavsett om mottagaren vill höra eller inte. Rhaenys glider ofta omkring  på sin röda drake Meleys och utdelar goda råd som en rättvisans mormor. Vi kommer nog alla sakna henne efter hennes sista hjältemodiga kamp mot den bindgalne Aemond.
 

3. Helaena Targaryen

 
Large 1aa35c9b9fead97277df0b974927b237 helaena 20hotd 20
 
Helaena (Phia Saban) är Kung Aegon II:s syster och fru. I det här fallet är det tydligt att giftemål i drakätten handlar mer om politik än om kärlek. Relationen i sig framstår som ... kylig. I deras fall handlar det mest om att få fler barn med silverhår, vilket är ett kall som drottningen tar sig an med rak rygg.
 
När "Rhaenyras anhängare" (Daemon lejde dem utan drottningens godkännande) bryter sig in i Aegons slott, tvingar de den milda drottningen att välja mellan sina barn. Skulle hon ljuga och få sin dotter dödad? Eller skulle hon tala sanning, och låta sonen (tronföljaren) dö? Bara en sant stark kvinna kan svara på det.
 

2. Alicent Hightower

 
 
Alicent (Olivia Cooke) är som barn och tonåring Rhaenyra Targaryens bästa vän. Relationen skaver när hon sedan gifter sig med kung Viserys Targaryen, och föder kungens förstfödde son – Aegon II, som också vill ha tronen. Alicent går också igång på hämnd efter att Rhaenyras son huggit sönder  den unge Aemonds öga.
Hämnd i sig är inget tecken på kraft, men Alicents beslutsamhet och envishet är det. En envishet som får henne att inte stoppa det kommande kriget, trots insikten att hon misstolkat kung Viserys sista ord.
 

1. Rhaenyra Targaryen

 
 
Den mest självklara valet i serien är Rhaenyra, spelad av Emma D’Arcy. Karaktären visar redan i första säsongen att hon går sin egen väg. Hon säger och gör emot och vet vad hon vill. I säsong två är hon beredd att gå steget längre för att få sin vilja igenom. Det hon vill är att hämnas sin sons död genom att ta ifrån sin fiende det som hon håller mest kärt. "A son for a son".
 
Hon bör fruktas av sina fiender. Samtidigt är hon stark nog att ta ansvar för sina medvetna och omedvetna handlingar och försöka göra rätt. Rhaenyras kanske starkaste handling är att hon tog kontakt med Alicent för att försonas. Hon ville enas i ett försök att glömma och förlåta.
 
Vilka kvinnor i "House of the Dragon" är era favoriter?
 
Johanna Sundin

 

| 6 augusti 2024 17:30 |