Film

Skribent

Andreas Samuelson

29 juni 2024 | 05:00

Ikväll på tv: "Grå, platt, oinspirerad" - är detta sämsta Jönssonligan-filmen?

Jönssonligan är snart uppe i elva filmer och även om de sällan varit kritikerfavoriter så anser många att denna är sämst. Håller du med?
Med sitt ursprung i danska Olsen-banden så har Jönssonligan blivit en av svensk filmkomedis mest ihärdiga franchises och är snart uppe i elva äventyr med kommande ”Jönssonligan kommer tillbaka”.
 
Debuten ”Varning för Jönssonligan” kom redan 1981 och då med Gösta Ekman som ledaren Sickan. Han planerade ligans kupper i fem filmer innan han lade baskern på hyllan och ersattes av Peter Haber i ”Jönssonligan & den svarta diamanten” (1992).
 
Även Haber hoppade av och den nya ersättaren var Stellan Skarsgård som den sluga kriminella Herman Melvin ”Jönssonligans största kupp” (1995). Här ska han hjälpa ligans veteraner Vanheden (Ulf Brunnberg) och Dynamit-Harry (Björn Gustafson) i en kupp mot ett sedeltryckeri.
 
Trots att kritkerna sällan varit särskilt förtjusta i filmerna så var de inte nådiga med denna sjunde film. ”Hur vore det med ett ordentligt manus nästa gång?” skrev Sven E. Olsson för Arbetet. ”Det är en usel film; i mina ögon Jönssonligans största flopp. Dess största problem är att den inte är rolig, och eftersom den lanseras som en komedi är det ett allvarligt fel” menade Lars Lindström i Expressen.
 
Moviezine:s Oscar Söderman höll med och skrev i sin recension från 2020 att det var ”ligans sämsta kupp” samt att den är ”grå, platt, oinspirerad och väldigt icke-rolig”. Men liksom tidigare filmer så strömmade publiken trots allt och gjorde även denna till en kommersiell framgång.
 
Se trailern nedan:
 
 
Här kan du se ”Jönssonligans största kupp”:
Ikväll på Sjuan 22.15
Söndag 30 juni på SF Kanalen 16.10
Fredag 5 juli på SF Kanalen 07.55
Streama på Netflix, Tele2 Play, Cineasterna och Viaplay
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 29 juni 2024 05:00 |