Film

Skribent

Alexander Kardelo

28 september 2024 | 05:00

Ikväll på tv: "Underhållande och kul" med Nicole Kidman som den perfekta hemmafrun

En av 70-talets otäckaste thrillers stöptes om till en lättsam komedi år 2004.
Kvällens tv-tips blir komedin "The Stepford Wives" från 2004. En småstadssatir med många kända namn i rollistan och självaste Frank Oz (Yodas röst i "Star Wars", bland annat) i registolen.
 
Filmen är en svart komedi om karriärkvinnor som blir programmerade av sina äkta hälfter till lyriska hemmafruar. Stepford är ett idylliskt villasamhälle någonstans i USA där nyinflyttade Joanna snart anar att något inte står rätt till bland de perfekta grannarna.
 
Frank Oz leder förstklassig komediensemble med Nicole Kidman i täten. Med sig har de Bette Midler, Glenn Close, Matthew Broderick och Christopher Walken.
 
Det här är en nyinspelning av "Fruarna i Stepford" (1975), en av 70-talets otäckaste thrillers, men omstöpt till en mer lättsam, politiskt korrekt komedi. Genreskiftet föll inte alla kritiker i smaken, och filmen blev rätt sågad vid biopremiären 2004 och ansågs vara "camp".
 
Men vår recensent gillade den, trots låga förväntningar: "Min skepsis var obefogad, filmen är både kul, underhållande och öppnar upp för funderingar kring våra ideal och vad vi vill ha ut av varandra". MovieZines betyg landade på 3/5.
 
"The Stepford Wives" kan ses ikväll 21:30 på Kanal 5. Den visas i repris tisdagen 1 oktober 22:00 på Kanal 9.
| 28 september 2024 05:00 |