Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

14 juli 2024 | 07:00

Idag på tv: 80-talsklassikern som gav oss mode och musik i världsklass

Vad passar bättre mitt i sommaren, om inte en varm film om en sommarflirt?
I svängiga 80-talsklassikern "Dirty Dancing" är Baby (Jennifer Grey) är med sin familj på semester på en kurort. Där möter hon dansläraren Johnny (Patrick Swayze). Hon fascineras av de sexiga rytmerna och de ohämmade rörelserna i hans dans och snart är hon hans främsta elev både på och utanför dansgolvet.
 
Visserligen fanns inte MovieZine på 80-talet, men i en klassikerrecension för ganska exakt tio år sedan gav vår recensent Rebecca Unnerud högsta betyg till "Dirty Dancing", med motiveringen:
 
"Många avfärdar ”Dirty Dancing” som en tjejfilm och tjejfilm är, i vårt patriarkala samhälle, något som är mindre värt och därför legitimt att håna. Trots sin till synes töntiga historia rymmer ”Dirty Dancing” fantastisk musik och dans, en magisk kärlekshistoria och ögonblick av feminism."
 
Även om det är en snäll och tillrättalagd rulle, behandlar den ändå en mängd tunga frågor som "klass, abort, sexualitet och självförverkligande realistiskt och helt utan pekpinnar. Den tar exempelvis upp aborter på ett sätt som var kontroversiellt på 80-talet och än mer kontroversiellt eftersom filmen utspelar sig 1963 när aborter var olagliga i USA."
 
Hon avslutar recensionen med en uppmaning: "Nedvärdera aldrig filmen som gav oss mode, mod och musik i värdsklass."
 
Här kan du se "Dirty Dancing":
 
• Idag 14:05 på TV3
• Hyr eller köp på SF Anytime, Blockbuster eller iTunes  
 
 
| 14 juli 2024 07:00 |