Film

Skribent

Alexander Kardelo

11 september 2024 | 05:00

Inatt på tv: Tim Burtons knasiga kultfilm från 1988 - med en kul detalj för Volvo-ägare

36 år senare kan vi nu se uppföljaren på bio.
Det råder full Beetlejuice-mania på biograferna världen över, där Tim Burtons efterlängtade uppföljare krossar publikrekord.
 
För att värma upp inför den nya filmen kan du se originalet "Beetlejuice" från 1988. Inatt visas den på tv.
 
Denna knasiga spökkomedi följer paret Adam och Barbara Maitland (Alec Baldwin och Geena Davis) som dör i en bilolycka, och återvänder som spöken. Nu måste de lära sig hantera sitt nya "liv" och alla dess regler, samtidigt som en odräglig ny familj flyttar in i deras hus. Kan demonen Betelgeuse (Michael Keaton) hjälpa till att skrämma bort de nya ägarna?
 
Catherine O'Hara, Winona Ryder och Jeffrey Jones spelar den snobbiga familjen Deetz som får spöken på köpet. Jones fick inte komma tillbaka för uppföljaren på grund av en pedofilskandal.
 
"Beetlejuice" är Tim Burtons andra långfilm, och hela hans kreativa hantverk och morbida fantasi kommer till sin rätt i den här roliga, knäppa historien.
 
Visste du att... bilen som paret Maitland färdas i när de kör av en bro och dör är en Volvo 245 från 1977? Volvo anses vara en av världens säkraste bilar och ingen har någonsin dött i just den bilmodellen - sägs det enligt IMDB... Så den lilla detaljen har alltid varit extra rolig (eller plågsamt osannolik, vem vet?) för väl insatta Volvo-ägare.
 
Geena Davis råkade visst kvadda en likadan bil i 90-talsfilmen "Long Kiss Goodnight". Vad har hon emot Volvo egentligen?
 
Här kan du se "Beetlejuice":

● Inatt 02:30 på Kanal 5
● Streama på Max
 
Se scenerna med Volvo-olyckan nedan:
 
| 11 september 2024 05:00 |