TV-tips

Skribent

Martin Persson

14 september 2024 | 08:00

Inatt på tv: Episk dansk familjekrönika i två delar

Anders Refn bjuder in till känsloladdat andra världskriget-maraton inatt.
Ikväll är det hög tid att knappa in på TV, då visar man nämligen inte bara en, utan två riktigt bra krigsfilmer, varav den ena är en uppföljare som faktiskt känns berättigad och på flera sätt dessutom överträffar den första filmen. Anders Refn ligger bakom regin för båda.
 
”De förbannade åren” utspelar sig 1940. Den danska överklassen är lyckligt ovetande om ockupationen som pågår runtom dem. När regeringen kapitulerar går det emellertid inte att fly från sanningen och familjerna vi följer splittras, där vissa vill foga sig och andra göra motstånd.
 
Måhända går det att tycka att man försöker trycka in väldigt mycket av andra världskrigets händelser och historiskt viktiga punkter i filmen under kort tid för att påvisa krigsförloppet, men jag tycker ändå att krigets fasor och den känslomässiga kopplingen finns där. Mads Reuther, Sara Viktoria Bjerregaard, Jesper Christensen med flera gör alla ett riktigt bra jobb och ger röst till den danska hopplösheten under kriget. Kostymarbetet och fotot imponerar mycket också.
 
Uppföljaren ”De förbannade åren 2” släpptes 2022 och tar vid ett tag efter sin föregångares slut. Karaktärerna har här härdats av krigets framfart och sina nya roller i det och vi bjuds på långsiktig karaktärsutveckling som sällan får möjlighet att visas på det här sättet i verklighetsbaserade dramer.  Tonen är om något ännu mörkare redan från start här och Anders Refn utvecklar sin cyniska krigsskildring  med sin överlevande karaktärsensemble på ett snyggt sätt.
 
Filmerna nominerades främst inom visuella kategorier på den danska Oscarsmotsvarigheten Robert, men fick även en nominering för skådespelet.
 
Dessa filmer faller uppenbarligen inte alla i smaken, men tillfället till ära bör man ju inte gå miste om att se båda dessa filmer i följd.
 
”De förbannade åren” visas inatt 22:35SVT1. När den slutar vid 01:05 ska du inte resa dig upp, för då börjar ”De förbannade åren 2”. Båda filmer streamar även gratis på SVT Play och finns att hyra & köpa hos Viaplay och SF Anytime.
 
| 14 september 2024 08:00 |