Film

Skribent

Alexander Svensson

14 september 2024 | 07:00

På tv ikväll: Brad Pitts fantastiska krigsfilm fyller 10 år

David Ayer placerade Brad Pitt i tankvagn och fick ihop en riktigt fin andra världskrigsfilm.
Andra världskrigsfilmer har vi så många att det är sin egen genre, och en av de bästa de senaste tio åren får ändå sägas vara “Fury”. David Ayers stridsvagnsdrama är en skitig, mörk, våldsam och oerhört spännande film, som lyfts av såväl actionscener som den grymma ensemblen.
 
Året är 1945, de allierade tänger in i nazistockuperade Frankrike, och en stridsvagnsbesättning under befäl av Don “Wardaddy” Collier kämpar sig fram från slagfält till slagfält. Efter en hård strid får de en ny rekryt, Norman, som måste försöka passa in med den härdade och råa besättningen i stridsvagnen.
 
 
“Fury” lyckas leverera samma sorts kamratskap och jargong som Ayer är så bra på när han är som bäst. Den skyr inte heller från våldet och krigets grymheter, och är inte rädd för att göra sina karaktärer osympatiska. Trots det bryr vi oss om dem när de skadas och dör i filmens brutala bataljer.
 
I år är det dessutom stort jubiléum för “Fury” - i oktober fyller filmen tio år. Fira genom att se den ikväll klockan 21:00 på TV6. Den finns också att streama på Viaplay.
 
| 14 september 2024 07:00 |