Film

Skribent

Alexander Kardelo

20 september 2024 | 22:30

James Cameron struntar i om hans filmer har ”pinsam” dialog (så länge de drar in pengar)

Regissören har ett kaxigt svar till alla kritiker.
Hör du till dem som tycker att dialogen i James Camerons filmer är pinsam?
 
Jag har aldrig reflekterat över det själv, kanske för att filmerna i fråga - från ”Terminator” till ”Avatar” - alltid sätter action och häftiga specialeffekter i fokus. Ingen väntar sig ett Oscarsvärdigt manus, eller, det gör inte jag iallafall.
 
Men tydligen finns det de som anser att Camerons dialoger är ”cringe”, och regissören vet om det. Samtidigt tycker han att kritiker kan hålla truten - för hans filmer blir otroligt framgångsrika ändå…
 
Det var i en stor intervju med Empire som 40-årsjubilerande ”The Terminator” kom på tal:
 
- Jag ser inte filmen på något vis som helig. När jag ser den idag finns det delar som är pinsamma, och det finns delar där jag tänker ”jo, vi gjorde rätt bra ifrån oss med tanke på våra resurser”.
 
- Jag tycker själv inte att dialogen är cringe, men jag har en högre tolerans än många andra som tydligen stör sig på dialogen jag skriver. Men vet du vad? Återkom när du har tre av de fyra mest inkomstbringande filmerna någonsin. Då kan vi tala om hur effektiv dialogen är.
 
Filmskaparen kan stoltsera med att hans storslagna filmer som ”Titanic”, ”Avatar” och ”Avatar: The Way of Water” har blivit några av tidernas mest framgångsrika filmer och dragit in miljarder dollar på bio. Så det där med dialogen kanske är lite överskattat om man heter James Cameron…
| 20 september 2024 22:30 |