Streamingtips

Skribent

Martin Persson

20 september 2024 | 21:30

Bäst på SVT Play: 2020 års bästa svenska film är en "fullkomligt magisk" dramakomedi

Uje Brandelius vann en välförtjänt Guldbagge i rollen som sig själv, i regi av Henrik Schyffert.
Det går att göra filmer om hemska sjukdomsförlopp på olika sätt.
 
I filmer som ”Amour”, ”Supernova” eller ”The Father” står tragedin och det annalkande slutet i fokus. Henrik Schyffert, känd för sina komiska sketcher, vill däremot bjuda på en mer närgången, lättsam men samtidigt viktig och personlig skildring.
 
Vad passar då bättre än att använda sig av en parkinsonspatient i huvudrollen istället för en skådis, som kan gestalta sin egen historia? Dessutom Doktor Kosmos-sångaren Uje Brandelius.
 
I "Spring Uje spring" spelar Uje sig själv i början av sin diagnos, där filmen till största del handlar om att han förtränger sina känslor och går runt och är arg på allt och alla i sin vardag. En slags tragikomisk atmosfär ligger över det hela och får på flera sätt dramat att kännas mer genuint än många andra dussinfilmer om hemska sjukdomar. Det blir som en slags bucket list-aktig komedi om en man i medelålderskris, samtidigt som det handlar om någon vars tid rinner ut.
 
Alla vi som på något vis levt kring eller haft att göra med Parkinsons sjukdom vet hur fruktansvärd den är och kan förstå frustrationen och viljan att göra det man kan innan det är för sent.
 
Som Alexander Kardelo skrev i vår recension från filmens premiär med full pott är det mycket troligt 2020 års bästa svenska film. ”Personlig, stark och fullkomligt magisk” skriver han och jag kan inte annat än att hålla med. Det anspråkslösa stuket med amatörskådisarna och vardagssituationerna gör filmen till något charmigt och utöver det vanliga.
 
Filmen nominerades till 7 Guldbaggar, varav den vann 3. Bästa film, Bästa manus och Bästa manliga huvudroll – de senare två till Uje Brandelius för första och kanske enda gången. Inte dåligt för någon som egentligen inte är en skådespelare. ”Spring Uje spring” tog sig in i allas hjärtan.
 
Se den fantastiska filmen ”Spring Uje spring” gratis på SVT Play nu!
 
| 20 september 2024 21:30 |