Film

Skribent

Alexander Kardelo

19 september 2024 | 23:55

James Cameron har stora planer för "Terminators" framtid. Glöm de gamla karaktärerna

Mindre Arnold, mera AI.
Det har nu gått 40 år sedan James Cameron skakade om sci-fi-genren med "The Terminator", och kickstartade både sin och Arnold Schwarzeneggers karriär.
 
För att fira jubileet har filmskaparen ställt upp på intervju med Empire. Där passar han också på att avslöja (lite) mer om sina planer för filmseriens framtid. Efter hans egna "Terminator 2" (1991) har denna franchise haft en minst sagt skakig resa, med flera mediokra uppföljare utan Camerons inblandning.
 
Men han vet precis vad som måste göras för att blåsa nytt liv i "Terminator"-serien och göra den relevant igen. Bland annat vill han röra sig bort från original-casten, så glöm Sarah och John Connor och all "lore" vi förknippar med de gamla filmerna:
 
- I det här ögonblicket gäller det att göra sig av med allt som var specifikt för "Terminator" de senaste 40 åren, men hålla fast vid samma principer. Om man blir för fäst vid det, tappar man ny publik för de bryr sig mycket mindre om sådant än vad man tror.
 
Nu är planen att "berätta nya och andra historier i AI-apokalypsens värld", enligt artikeln. Vad kommer vi då att känna igen?
 
- Vi har maktlösa huvudpersoner som i princip kämpar för sina liv, som inte får något stöd från befintliga maktstrukturer och måste kringgå dem ,men på något sätt behålla en moralisk kompass. Och så lägger man till AI i mixen, säger Cameron.
 
- Så jag tvivlar inte på att fler Terminator-filmer inte bara är en möjlighet, utan att de också kan vara riktigt bra. Men det här är ögonblicket vi behöver kasta bort allt som är ikoniskt.
 
James Cameron tillägger att han har "mer än bara en plan", men vad det innebär får vara hemligt tills vidare. Om han själv hittar tiden till att regissera mer "Terminator" är också högst oklart. Tre nya "Avatar"-filmer väntar, och så det där drömprojektet om Hiroshima...
| 19 september 2024 23:55 |