Video

Skribent

Martin Persson

6 juli 2024 | 06:00

Video: "The Hero's Journey" - så gav gamla myter Star Wars mer djup

Mer än bara pangpang och lasersvärd.
När ”Stjärnornas Krig” hade premiär 1977 blev det, som vi alla vet, en omåttlig succé. Filmen var hade en aldrig tidigare skådad dragningskraft med sina revolutionerande specialeffekter och lättsamma äventyrskänsla med Flash Gordon-vibbar.
 
George Lucas episka rymdsaga utvecklades emellertid till en av tidernas största filmfranchises, med totalt 11 filmer och 6 TV-serier, däribland den pågående serien ”The Acolyte”, som tar vid 100 år före de första Star Wars-filmerna.
 
En tidlös historia om gott och ont, mörka lorder och heroiska hjältar i en science fiction-miljö är något som tilltalar många människor i alla åldrar, men något alla kanske inte vet är att mytologin i Star Wars går djupare än vad som syns på ytan.
 
Förutom referenser till klassiska filmer och matinéäventyr, använde sig Lucas av professor Joseph Campbells koncept ”The Hero’s Journey”. En klassisk idé inom mytologi som följer en tydlig början, mitt och slut. Tillhörande idéer är ofta ”mentorskaraktären” (tydligt i allas vår Obi-Wan Kenobi) och en magisk, psykologisk utforskning genom kraften. Berättelsen har i olika former uppkommit genom seklen och kan enligt Campbell alltid resonera med en ung publik.
 
Mycket intressant och något som ger en allt större respekt för idéerna bakom Star Wars. Ta ett steg in i en större värld med videon nedan och lyssna på Campbell själv förklara det hela:
 
 
Alla Star Wars-filmer och serier streamar på Disney+, däribland ”The Acolyte”, som släpper nya avsnitt varje onsdag.
| 6 juli 2024 06:00 |