Film

Skribent

Alexander Svensson

3 september 2024 | 16:00

"Konklaven" är en av årets Oscarsfavoriter - svensk premiär i december

Ralph Fiennes gör en hyllad rolltolkning i thrillern med 100% på Rotten Tomatoes.
Hösten närmar sig nu med stormsteg, och med den kommer Oscarsfavoriterna. En av de filmer det pratats mest om på sistone är “Konklaven” (originaltitel “The Conclave”) som regisseras av Edward Berger (“All Quiet on the Western Front”) och har Ralph Fiennes i huvudrollen. Nu finns det ett svenskt premiärdatum: den 20 december går filmen upp på svenska biografer.
 
“Konklaven” kretsar kring en konklav, processen där kardinaler i katolska kyrkan samlas för att välja påve. Konklaverna äger rum i Sixtinska Kapellet i Rom, där alla kardinalerna sitter inlåsta fram tills en ny påve valts.
 
Som upplagt för kammarspel, tänkte författaren Robert Harris, som raskt skrev en thriller om en fiktiv påvekonklav. Det är den boken som är basis för filmen, där Ralph Fiennes gör huvudrollen som kardinal Lawrence, som mitt under konklaven upptäcker en hemlighet som hölls av den gamle påven.
 
 
“Konklaven” hade premiär på filmfestivalen i Telluride för bara några dagar sedan, och har fått ett flertal hyllningar. Samtliga tio recensioner på Rotten Tomatoes är positiva, och filmen har börjat bli en favorit i Oscarssnacket. Särskilt högt tippad är Ralph Fiennes, som gör en rolltolkning som av Deadline beskrivs som en av hans bästa någonsin.
 
“Konklaven” når som sagt svenska biografer den 20 december. Vi får se om den lever upp till hajpen.
 
| 3 september 2024 16:00 |