En ny Marvel-film har anlänt på bio. Nummer 35 i Marvels filmniversum, om någon håller räkningen. Och den spås redan bli en stor biosuccé. Men kritikerna är inte särskilt imponerade av "Captain America: Brave New World".
På betygssajten Rotten Tomatoes är den för närvarande "rutten" med 47% positiva omdömen. "Här finns varken något modigt eller nytt" rapporterar The Wrap. "Tyvärr är filmen en besvikelse och den komplicerade handlingen känns oinspirerad" tycker Hollywood Reporter.
Den nya Captain America-rullen låter Sam Wilson (Anthony Mackie) kliva in i rollen, som kommer med stort ansvar. President Ross (Harrison Ford) vill ha hans hjälp att återuppbygga The Avengers, samtidigt som en mystisk skurk går runt och hjärntvättar folk.
Flera svenska recensenter har vässat sina pennor och i vissa fall delat ut bottenbetyg: "Det är inte roligt, det är inte fantasieggande och är inte smart längre" tycker P1.
"Är detta dödsstöten för superhjältefilmen?" frågar sig SvD. "Nya ”Captain America”-filmen lär inte ens glädja de allra mest hängivna fansen."
DN skriver: "Inte ens pappa Ford kan rädda superhjältefilmen (...) precis lika förutsägbar och plastig som det mesta från Marvels filmfabrik. Det krävs en superkraft för att inte bli uttråkad."
Även GP sätter en 1:a i betyg och klagar på "den enormt trista skurken" samt att "Mackie jobbar med endast två ansiktsuttryck". De tillägger för säkerhets skull att "varken handling eller humor imponerar".
Café konstaterar däremot att "Captain America: Brave New World är helt okej (...) Den har några scener som får det att suga till i magen. Den har ett creepy Arkiv X-element som funkar bra. Men jag känner inte engagemanget som jag gjort tidigare."
MovieZine har i jämförelse kanske den mest positiva recensionen av "Captain America: Brave New World". Vår skribent, Marvel-nörden Fredrik Adolvsson, blev underhållen i två timmar och drar paralleller till både "The Winter Soldier" och 70-talets politiska thrillers. "Väldigt lovande, och bra, ända till Marvel vingklipper sig själva med en sista akt som känns alltför välbekant" lyder domen.