Film

Skribent

Niklas Grgic Sandberg

21 januari 2024 | 13:00

Krönika: Därför tog 2023 död på storfilmerna i Hollywood

2023 var inget lyckat år för stora franchiser– med undantag för leksaker som svepte biotittarna med storm. Vår gästkrönikor Niklas spekulerar om blockbustern som fenomen är över eller har en framtid.
När det kommer till amerikansk film brukar man ibland tala om vissa år som kommit att bli historiska för Hollywood. 1994 är ofta ett typiskt exempel på detta med releaser som "Pulp Fiction", "Nyckeln till Frihet" och "Forrest Gump". Ett annat kanonår är 1999 när vi fick "The Matrix", "Fight Club" och "Sjätte sinnet".
 
2023 kommer däremot inte ansluta till Hollywoods gyllene år. Flera av de stora studiorna fick se sina filmer floppa. "Indiana Jones", "Mission Impossible" och Marvel – franchiser som publiken älskat, lockade färre än vad man numera hittar i en svensk paddelhall.
 
Hur blev det egentligen så här? Om vi går tillbaka några decennier kan man se att det såg annorlunda ut. Hollywood jobbade enligt en annan mall med mindre budget. Blockbustern på 80- och 90-talet kostade mellan 20 och 100 miljoner dollar och riktade in sig på olika målgrupper. "Die Hard" gjordes för män över 25, "Pretty Woman" för kvinnor i samma ålder och "The Goonies" är exempel på en äventyrsfilm primärt för barn och ungdomar.
 

Ett paradigmskifte i drömfabriken

 
Sedan hände något runt millennieskiftet. Hollywood såg ett paradigmskifte som lett till att man idag istället satsar ett mindre lands BNP, med budgetar på upp till 300 miljoner dollar, för varje blockbuster man spottar ut. Detta har medfört att vi ser mindre genrer och nischade produktioner för målgrupper.  Varför producera en komedi när vi bara kan slänga in skämt i "Guardians of The Galaxy"?
 
Filmerna ska nu rikta in sig till allt och alla och Kina, samt omfatta alla genrer. Det är därför ingen slump att superhjälte-boomen såg sin födelse under samma era. Superhjälten har sedermera ersatt filmstjärnan. Förr gick man och såg den nya "Schwarzenegger-filmen" eller den nya "Brad Pitt-filmen" som event. Nu går man och ser den nya "Captain America" och den nya "Batman" som eventfilmer. Dessa filmer är också "säkra" filmer med etablerade franchiser, som redan lockar folk.
 
Om Hollywood ska satsa på ett originellt projekt, som inte bygger på tidigare succér måste de pumpa in ännu mer pengar i marknadsföringen för att få folk nyfikna och det är också därför vi ofta får trailers till dessa filmer som spoilar allt. Alla filmerna ska dessutom vara PG13 gällande åldersgräns för att få in så många i salongen som möjligt. Glöm en blodig R-rated rulle med mycket svordomar när din film kostat lika mycket som att skicka upp en raket i omloppsbana.
 

Blockbustern har blivit mellanmjölk

 
Detta har gjort att vi nu landat i en situation där publiken börjat tröttna på filmerna som ska tillfredsställa alla. Blockbustern har blivit mellanmjölk och vaniljglass som produceras ut på löpande band utan det där magiska som gör dem speciella. Lägg där till streaming hemma i den bekväma soffan och det allt mer dyrare biljettpriset för en biofilm numera och det ska krävas mycket för att övertala den alldagliga filmtittaren att ta sig till närmsta biograf.
 
Men inget ont som inte för något gott med sig. Jag tycker mig se ett nytt paradigmskifte på väg och hopp för framtiden. 2024 är för första gången på länge ett år som inte är späckat av en massa superhjältefilmer, även om en och annan "Deadpool 3" väntar runt hörnet, samt uppföljare som "Gladiator 2" och "Alien: Romulus"
 
Hollywood tycks börja lära sig läxan och vi ser för första gången på länge flera projekt som osar originalitet. Jon Watts "Wolfs" med George Clooney och Brad Pitt, ”Mickey 17” av Bong Joon-Hoo med Robert Pattinson, samt "Spaceman" med Adam Sandler av vår egen Johan ”Stakka Bo” Renck.
 
Sistnämnda handlar om astronauten Sandler som får äktenskapsrådgivning i sin ensamhet på sitt rymdskepp av en spindelliknande alien. Smaka på den handlingen! Dessa är bara några av flera kommande storfilmer som återfinns på många listor över årets mest hypade filmer. De har alla gemensamt att de har producerats för mindre summa pengar och har sina målgrupper.
 
Med det sagt tror jag att vi faktiskt har ett fantastiskt filmår att vänta denna gång!
 
Niklas Sandberg
| 21 januari 2024 13:00 |