Film

Skribent

Viktor Eriksson

28 maj 2024 | 04:00

Kvällens tv-tips: Fares Fares jagar efter Usama bin Laden i kontroversiell thriller

“Zero Dark Thirty” är en militärathriller med fokus på verkligheten, hur obehaglig den än må vara.
Kathryn Bigelow har inte fått göra filmer tillräckligt ofta. Hennes “The Hurt Locker” från 2008 gjorde att hon som första kvinna någonsin vann Oscarn för bästa regi. Och då visste inte akademin att hennes nästa film, “Zero Dark Thirty”, skulle bli ännu bättre.
 
Filmen är en dramatisering av den nära på tio år långa jakten på Usama bin Laden, som var ledaren för terroristnätverket Al-Qaeda som bland annat genomförde 11 september-attackerna i USA. Själva titeln "Zero Dark Thirty" är också en amerikansk militärterm som kan översättas till ungefär “mitt i sabla natten” och refererar till en ospecificerad tid före gryningen.
 
 
Huvudrollen som CIA-agenten Maya görs här av Jessica Chastain som får sällskap av en hel uppsjö med duktiga skådespelare som Jason Clarke, Joel Edgerton, Mark Strong, James Gandolfini, Kyle Chandler, Chris Pratt och svenske Fares Fares.
 
“Zero Dark Thirty” är på många sätt en oförlåtande film som satsar på realism och fysisk närvaro snarare än att välja sida. Något som inte minst blir tydligt i de kontroversiella tortyrscenerna som tenderar att bli lite av ett bläckplumpstest för vem som än ser filmen.
 
Här kan du se “Zero Dark Thirty”:
Ikväll 22:00 i Kanal 9
Repris lördag kl 0:00 i Kanal 5
 
| 28 maj 2024 04:00 |