TV-tips

Skribent

Martin Persson

6 september 2024 | 06:00

Kvällens tv-tips: Hjärtskärande musikbiopic om en av 1900-talets största sångare

Se den Oscarsnominerade filmen om jazzsångerskan som ville förändra världen.
Biopics om musiker kan för vissa upplevas tröttsamma, men jag brukar personligen vara relativt nöjd med de flesta. Bob Marley-filmen ”One Love” var trevlig och ”Elvis”, ”Bohemian Rhapsody” och andra var ju givna favoriter om man kollar på senare år och bortser från filmer om Glenn Miller, Ray Charles och Buddy Holly.
 
En av 2021 års favoriter är filmen om den berömda jazzsångerskan Billie Holiday, som mellan 1930-1950 talet blev både en underhållare av samma kaliber som Frank Sinatra eller Louis Armstrong, men även en människorättskämpe utan sin like som genom sin musik kämpade för svartas rättigheter och mot de hemska lynchningarna.
 
Detta satte henne i onåd med USAs regering, i synnerhet FBI, och gav således upphov till filmens titeln ”The United States vs. Billie Holiday”. Ska man våga påstå att hon kanske var en slags tidig Bob Dylan, med sina protestsånger?
 
Jag kan börja med att citera vår recensent Jonna Vannhatalo, som vid filmens premiär gav den betyget 3/5: "Musiken är vacker och Andra Day i huvudrollen förtrollar oss med sin starka utstrålning och ljuva stämma."
 
Det går inte annat än att hålla med. Andra Day fullständigt briljerar i rollen och musiken i filmen är vacker och en fröjd för oss som även har det intresset. Budskapet filmen vill förmedla tycker jag går hem bra och kontroverserna kring Billie och hennes låt Strange fruit känns väl gestaltade. Scenografin och skådespelet ligger i övrigt på topp hos samtliga i filmen.
 
En Oscarsnominering lyckades man dessutom kamma in, givetvis för Bästa kvinnliga huvudroll för Andra Day.
 
Intressant nog kom det faktiskt två filmer samma år om Billie Holiday på bio. En dokumentär följt av kvällens långfilm. Läs mer om det och historien om Billie i vår artikel här!
 
”The United States vs. Billie Holiday” visas ikväll 21:45 på SVT1. Streamar även gratis på SVT Play och finns att hyra & köpa hos Viaplay och SF Anytime.
 
| 6 september 2024 06:00 |