Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

4 augusti 2024 | 07:00

Ikväll på tv: Mel Gibson spöar britter i historiskt krig

Tysken Roland Emmerich tar sig an det amerikanska frihetskriget i flaggvänliga "Patrioten".
Det finns de som menar att de bästa tolkningarna görs av någon som står utanför. Att USA bäst skildras av icke-amerikaner, de som ser landet med lite distans. Gäller det även "Patrioten"?
 
Det är förstås vikigt att uppskatta det som ska skildras, och att tyskfödde Roland Emmerich älskar USA bör vara ganska uppenbart. Han fick trots allt sitt stora genombrott med flaggviftande science fiction-eposet "Independence Day".
 
Emmerich har väl framför allt gjort sig känd som regissör av storslagna katastroffilmer, vare sig det handlar om attackerande utomjordingar i just "Independence Day", diverse naturkatastrofer i "The Day After Tomorrow", "2012" och "Moonfall", eller helt enkelt katastrofalt dåliga filmer som "Patrioten".
 
Mel Gibson spelar Benjamin Martin, veteran från det fransk-indianska kriget. Mitt under det amerikanska frihetskriget vill änkemannen inget annat än att uppfostra sina sju barn i fred. Men när engelsmännen drar in i South Carolina, hotar hans egen frihet och dödar en son - då tar Martin till vapen igen. Han inser att enda sättet att försvara sin familj är att strida för en hel nation.
 
Som en annan av Martins söner ser vi den då stadigt stigande stjärnan Heath Ledger. "Patrioten" släpptes bara åtta år innan skådespelaren gick bort, efter en alldeles för kort men aktiv och intressant karriär.
 
Okej, jag kanske inte är speciellt förtjust i den här filmen, eller var åtminstone inte för 24 år sedan, men vet att den absolut har sina fans. Kanske är du ett av dem?
 
Här kan du se "Patrioten":

• Ikväll 22:00 på TV6
• Hyr på SF Anytime, Viaplay eller iTunes
• Köp på SF Anytime, Viaplay eller iTunes
 
 

Läs också: 10 filmskurkar vi älskar att hata

 
| 4 augusti 2024 07:00 |