Film

Skribent

Alexander Svensson

4 augusti 2024 | 05:00

På tv inatt: Blod och galenskaper i 2021 års bästa superhjältefilm

James Gunns fantastiska superskurksfilm bjuder på skratt, våld och galna karaktärer.
Efter att James Gunn tvingades lämna Marvel och "Guardians of the Galaxy" baserat på osmakliga gamla tweets fiskades han upp av DC och Warner Bros, som sannolikt kände att deras haltande superhjälteuniversum behövde all draghjälp det kunde få. Resultatet blev "The Suicide Squad", en ohämmat våldsam men också fantastiskt bra superhjälterulle med ett gäng udda skurkar i centrum.
 
Berättelsen kretsar liksom David Ayers "Suicide Squad" från 2016 kring Task Force X, en grupp B-skurkar som amerikanska staten använder som black ops-soldater i utbyte mot strafförkortning. Till skillnad från Ayers film sätter Gunns rulle dock "Suicide" i "Suicide Squad": folk dör, ofta på spektakulära och barnförbjudna vis, vilket etableras med all tydlighet i en fantastisk öppningssekvens. 
 
"The Suicide Squad" är på många vis som en serietidning som fått liv: vissa bilder känns som tagna ur en tidning. Den är inte heller rädd för att visa upp sitt källmaterials fånigare sidor: oavsett om det rör färgglada dräkter eller udda rollfigurer (Polka-Dot Man är en av huvudpersonerna i filmen) så omfamnar Gunn det hela, vilket bara gör filmen bättre. 
 
 
Ensemblen han samlat ihop är dessutom klockren. Idris Elba gör en stark insats som filmens ankare och straight-man mitt i all galenskap: han har sällan varit coolare. John Cena gör den bästa rollfiguren i sin skådespelarkarriär i form av Peacemaker och fick en egen spinoff-serie för besväret. Daniela Melchior och David Dastmalchian visar bägge varför de borde ha fler större roller, och Margot Robbie är i vanlig ordning härligt galen som Harley Quinn. Svenske Joel Kinnaman gör bra jobb med att balansera humor, allvar och patos som Rick Flag. Enda klagomålet är att Jai Courtney som Captain Boomerang inte får mer utrymme.
 
Vill du se en blodigt underhållande superhjältefilm som inte är rädd för att gå helt bananas så kan du se "The Suicide Squad" i natt klockan 00:00 på Kanal 5. Den finns också att streama på Max.
 
| 4 augusti 2024 05:00 |