Det är varmt nere vid Rivieran trots att det bara är april. Kyle MacLachlan, 65, har precis avslutat en fotografering utanför Palais des festivals och är svalt klädd i vit skjorta, linnebyxor och luftig kavaj. Han är törstig, häller upp ett glas vatten och frågar om jag vill ha. Vänlig och lågmäld. Artig. En kollega jag pratar med före intervjun säger att han är känd för att vara sådan.
Skådespelaren är i Cannes inför premiären av Prime Videos episka sci-fi serie ”Fallout”, som bygger på spelet med samma namn. Regisserad av Oscarsvinnaren Christopher Nolans bror Jonathan Nolan, med titlar som ”Dark knight”-serien och ”Westworld” i bagaget.
Kyle MacLachlan spelar Hank MacLean, pappa till huvudrollsinnehavaren Lucy. De är ättlingar till överlevande efter ett kärnvapenkrig 219 år tidigare och bor i särskilda bunkrar. Hank blir kidnappad i första avsnittet och Lucy ger sig ut i den riktiga världen, till ytan, för att rädda sin far.
Kyle MacLachlan berättar att han kunde relatera till rollen, eftersom han själv har barn.
– Ja absolut. Min son är 15 nu, så sättet jag tar mig an det hela på blir annorlunda, känslan av att vara pappa och kunna relatera till en karaktär som också är det. Jag har spelat en person som är far tidigare men nu när jag själv har barn är det en annan upplevelse. Den delen av storyn i ”Fallout” var jag särskilt intresserad av. Jag gillar rollen som Hank, det är viktigt att förstå hur stark relation med Lucy han har redan tidigt och på grund av det som sedan händer förstår man hur starkt bandet är.
Är det en utmaning att göra om ett spel till tv?
– Kanske det var så tidigare men nu är videospel så sofistikerade och de världar de skapar så komplexa att den som spelar får en väldigt levande upplevelse. Jag tror att de blir mer och mer intressanta. Om du ska göra om ett spel till tv eller film så måste du använda dig av den världen, skapa en berättelse och samtidigt få in personen som spelar och för berättelsen framåt. Jag tycker att det är en fantastisk arena.
Det är en återgång till rötterna. Han är väl bekant med genren sedan tidigare, Kyle MacLachlan gjorde rollen som Paul Atreides i originialfilmen ”Dune” från 1984, regisserad av David Lynch.
– Jag gillar sci-fi. Jag växte upp med ”Star Trek” och älskar hela ”Star Wars”-världen. Det gör även min son och min fru, så vi tittar ganska ofta på sådant. Själva genren är en av orsakerna att jag tyckte att ”Fallout” var så spännande att göra.
Vad var din upplevelse av ”Dune” och har du sett den nya versionen?
– Jag såg första delen av remaken och jag uppskattade den mycket. Det är delvis en annorlunda värld, en annan tid och en annan tolkning mot den vi gjorde. David Lynch versus Denis Villeneuve. De har olika fokus på skilda delar av storyn och olika kreativa sätt att förhålla sig till den. Men jag älskar både den äldsta versionen vi gjorde och den nya. Framför allt är jag väldigt förtjust i storyn generellt, jag älskar boken, så det här var en ny väg in.
Den roll Kyle MacLachlan kanske är allra mest förknippad med är den som agent Dale Cooper i kultförklarade ”Twin Peaks” från 1990, också med David Lynch som regissör. Det var den som blev hans stora genombrott.
– Det var något helt annorlunda och nytt på den tiden mot allt annat som fanns på tv. Det fanns inga filmregissörer överhuvudtaget, vad jag kan komma ihåg, som arbetade med tv eller skapade något för det mediet. Det ansågs fortfarande som en andra klassens arena.
Den nya säsongen Twin Peaks från 2017 slutade med en cliffhanger. Tror du att det blir en uppföljare?
– Vad jag vet så finns det inga planer på att göra fler. Men jag misstänker att om de skulle göra det, skulle den också avslutas med en cliffhanger så att tittarna fortsätter att undra och funderar. Det är så David gillar att arbeta. Jag tror att är färdig och har gjort vad han tänkte sig att det skulle bli och att det avslutades så som han ville. Jag välkomnar möjligheten att få spela Dale Cooper igen, men det är upp till David.
Hur är det att arbeta med David Lynch?
– Han är en av de vänligaste och snällaste personer som finns. Han är också väldigt uppmuntrande, beskyddande och respektfull mot de skådespelare han jobbar med. Han är noga med hur exakt han vill ha det och det är bra, för som skådespelare så kan du ibland känna osäkerhet över om det du presterar är rätt. David är alltid där och ser till att du känner dig bekväm med det du gör. Han ser världen på ett annorlunda sätt. Hans historier är intressanta och ovanliga, jag tror att de flesta som jobbar med David känner att de gör något speciellt.
Under veckan som gick hyllades Kyle MacLachlan och fick priset Canal+ Icon Award på tv-seriefestivalen Canneseries för sin långa karriär och arbete inom film- och tv-världen.
– Jag är bara tacksam över att vara en skådespelare som har jobb, men det var trevligt att bli erkänd. Jag är också tacksam för att jag har fått möjlighet att arbeta med serier som fansen verkligen älskar, i slutändan är det de som avgör om du är populär eller inte. De har verkligen stöttat program som ”Sex and the City”, ”Desperate Housewives” och förstås ”Twin Peaks”. Det här är deras förtjänst.
Det görs en hel del reboots och uppföljare av många tv-serier. ”And just like that” är en fortsättning på ”Sex and the City”. Vill du vara med i den?
– Det skulle vara kul. Vi får se vad som händer, man vet aldrig, men än så länge har det varit tyst därifrån. Det finns ett ökat intresse för äldre serier som var populära tidigare, ”Sex and the City” är från tidigt 2000-tal. Jag minns originalet med stor värme. Men vi är i en lite annorlunda tid nu och New York är inte heller som det var då. Jag tror inte att storyn hade fungerat i dagens New York eller hade kunnat spelas in nu, det är en annorlunda värld.
Vad drömde du om att bli som barn?
– Ett tag ville jag hålla på med professionell golf. Min far var en otroligt duktig golfare, klubbchampion och spelade i college. Vi delade den passionen, jag spelade golf i high school, men blev aldrig tillräckligt bra för att satsa på det. Tack och lov, det hade varit ett misstag.
– Ett kort tag ville jag bli operasångare och pluggade på en skola i Seattle. Musik och teater var något som var stort när jag växte upp så jag drömde om att stå på scen i New York och sjunga i musikaler. Sedan kom filmen av en slump. Jag förstod aldrig riktigt hur man tog sig in i den världen, ingen i familjen hade någon anknytning, det kändes som en avlägsen dröm. Så jag vet inte riktigt hur det gick till, det bara hände. Filmen hittade mig.
Vilka roller är du själv mest stolt över?
– Jag är väldigt förtjust i rollen som Dale Cooper i "Twin Peaks", den är jag nog mest stolt över. Men det finns några andra som jag verkligen tycker var bra som Jeffrey i ”Blue Velvet”. Jag fick också möjlighet att spela FDR (president Franklin Deleanor Roosevelt reds. anm.) i en serie som hette ”Atlantic Crossing” för några år sedan och det var kul. Det var en intressant karaktär.
Har du något drömprojekt/regissör du gärna vill jobba med fram över?
– Det finns så många men jag är särskilt förtjust i Yorgos Lanthimos just nu. Hans arbete är intressant, han är en visionär. Jag gillar historierna han berättar.
Du jobbar otroligt mycket, vad gör du när du är ledig?
– Jag spenderar mycket tid på helgerna med min son. Han gillar att surfa, jag har försökt men kan inte, så jag tittar på. Han spelar också mycket volleyboll, så jag brukar följa med och titta på matcherna på hans skola. Han har träning på helgen så jag blir chauffören. Annars gillar jag att träna och hålla på i trädgården. Jag är också rätt aktiv på sociala medier, som tar upp mer tid än man tror. Och så älskar jag att laga mat. Dessutom sysslar jag med vintillverkning, det är en bra hobby där man verkligen kan få njuta av resultatet, ha ha ha.