Film

Skribent

Anna Hedlin

12 januari 2025 | 12:00

11 läsvärda böcker som blir film under 2025

Dags att blicka framåt för att se vad 2025 har att erbjuda i filmväg. Givetvis hämtar filmskaparna ofta inspiration i litteraturens värld till sina kommande projekt, och här listar vi tio filmatiseringar att se fram emot.
Att bästsäljande böcker blir till filmer eller tv-serier är inget nytt, utan snarare något att förvänta sig, med filmatiseringar rullande på både streaming och bio så gott som konstant.
 
Just nu kan det till exempel vara läge att ta sig an Eddie Redmayne i spionserien "Schakalen", baserad på romanen med samma namn av Frederick Forsyth, eller den Oscarstippade filmatiseringen av Robert Harris religiösa thrillerdrama “Konklaven”, som går på bio.
 
Blickar man ännu längre framåt finns det en hel del intressanta titlar att hålla ögonen öppna för i år.
 

1. Skratt och romantik i "Bridget Jones: Mad about the Boy" - Helen Fielding

 
 
Det här är den tredje boken av Helen Fielding, men den fjärde filmatiseringen om Londontjejen Bridget Jones. Känns det rörigt? Ingen fara, den kommande filmen “Mad about the boy” är kronologiskt sett den sista av böckerna om Bridget Jones, så den som följt filmserien har inte missat något i Bridgets liv.
 
Handlingen följer Bridget, som nu är i 50-årsåldern och uppfostrar sina barn själv, medan hon försöker acklimatisera sig och sitt sexliv till att plötsligt vara medelålders. Renée Zellweger återvänder i sin tveklöst mest kända roll, och får sällskap av bland andra Hugh Grant, Emma Thompson, Isla Fisher, Leo Woodall och Chiwetel Ejiofor. Kommer på bio på alla hjärtans dag, den 14 februari.
 

2. Kreativ sci-fi i "Passagen" - Simon Stålenhag

 
 
Svenske Simon Stålenhag ligger bakom seriealbumet som är förlagan till den kommande Netflix-filmen “The Electric State”. Den unga Michelle (Millie Bobby Brown) och hennes robot lever i en dystopisk värld, där de tillsammans med en vagabond (Chris Pratt) reser längs den amerikanska västkusten i jakt på Michelles bror.
 
Bröderna Russo regisserar, och har med sig ett digert stall av välkända ansikten i rollerna: Ke Huy Quan, Jason Alexander, Woody Harrelson, Anthony Mackie, Brian Cox, Jenny Slate, Giancarlo Esposito, Colman Domingo, Holly Hunter och Stanley Tucci. Kommer till Netflix den 14 mars.
 

3. Ett annorlunda livsöde i "The Life of Chuck" - Stephen King

 
 
Skräckmästaren King har här skapat något ovanligt för honom: en berättelse som inte fokuserar på skräck. Men oroa er inte, vi håller oss ändå på rätt sida av det övernaturliga i historien om Chuck, som berättas baklänges. Därför inleder vi med huvudkaraktärens (Tom Hiddleston) död, och får därifrån veta mer om hans liv.
 
Med manus och regi av Mike Flanagan, och Chiwetel Ejiofor, Mark Hamill och Kate Siegel i rollistan. Filmen vann dessutom People’s Choice Award vid filmfestivalen i Toronto tidigare i år, vilket lett till spekulationer om en eventuell Oscarsnominering också. I nuläget finns dock inget svenskt premiärdatum satt.
 

4. En tät spionthriller i "The Amateur" - Robert Littell

 
 
Charles Heller arbetar som kryptör för CIA när hans fru omkommer i en terroristattack. Charles blir besatt av att ta reda på vem som låg bakom och ställa dem till svars, men saknar befogenheter för att göra detta. Därför börjar han utpressa CIA för att få sin vilja igenom.
 
Den här spännande spionberättelsen av Robert Littell utkom första gången 1981, och gjordes redan då till film med John Savage och Christopher Plummer. Den uppdaterade versionen för 2025 inkluderar Rami Malek, Rachel Brosnahan, Adrian Martinez, Laurence Fishburne och Takehiro Hira, och kommer på bio den 11 april. För regin står James Hawes.
 

5. Vrickad verklighetsförvrängning i "Mickey7" - Edward Ashton

 
 
Boken utkom 2022, och har sedan filmats av Oscarvinnaren Bong Joon-ho under titeln “Mickey 17”. Robert Pattinson spelar Mickey, som tagit på sig rollen som ‘utbytbar’ i arbetet med att kolonisera en ny värld. Hans jobb innebär att ta reda på vilka faror som finns på den nya planeten, och när han ofrånkomligen dör på grund av dessa faror, så klonas han till en ny Mickey. Problem uppstår när han av misstag klonas två gånger, och därmed finns i två upplagor.
 
Filmen har flyttats fram flera gånger, och det senaste budet är att den ska gå upp på bio den 18 april. Toni Collette, Mark Ruffalo och Naomi Ackie medverkar också.
 

6. Svettig kärlek i "Queer" - William S. Burroughs

 
 
I en sorts uppföljare till Burroughs självbiografiska bok Junkie följer vi Lee (Daniel Craig) som vilset navigerar i Mexico City på 50-talet, tills han träffar på den före detta marinsoldaten Allerton (Drew Starkey) och blir närmast besatt av denne.
 
Boken skrevs redan 1953, men gavs inte ut förrän på 80-talet. Detta dels för att Burroughs själv hade tappat intresset för sin bok, och dels för att den homosexuella relation som är huvudfokus i berättelsen inte skulle accepterats av samtiden. I filmen medverkar även Jason Schwartzman, och för regin står Luca Guadagnino. “Queer” har visats på flera filmfestivaler och kommer till Sverige i mars.
 

7. Dystopisk framtid i "Klara och solen" - Kazuo Ishiguro

 
 
I ett framtida, dystopiskt USA blir särskilt begåvade barn utbildade på distans, vilket gör att de inte kan umgås mycket med andra barn. De föräldrar som har råd köper därför androider som fungerar som sällskap åt barnen. I Nobelprisvinnaren Kazuo Ishiguros bok är det androiden Klara som berättar om sina upplevelser som artificiell vän åt en sjuk flicka vid namn Josie.
 
I filmversionen syns Jenna Ortega, Amy Adams och Natasha Lyonne, och Taika Waititi står för regin. Kommer på bio den 25 juli.
 

8. Hot om världens undergång i "Cold Storage" - David Koepp

 
 
När Pentagon måste kontrollera en extremt farlig och snabbt muterande organism från att skapa ett dödligt kaos på jorden är det upp till agent Robert Quinn att hantera saken. Han begraver organismen djupt, men många år senare tar den sig till slut ändå ut, och det är bara Quinn som kan stoppa den.
 
Boken är skriven av David Koepp, som är mannen bakom manuset till “Jurassic Park”, “Mission: Impossible” och de två senaste Indiana Jones-filmerna, bland annat. I rollerna ser vi Liam Neeson, Lesley Manville, Joe Keery och Vanessa Redgrave. Kommer på bio den 18 september.
 

9. Verklighetsbaserat trauma i "Nickelpojkarna" - Colson Whitehead

 
 
I Pulitzerprisvinnaren Colson Whiteheads uppgörelse med de våldsamma och oetiska uppfostringsanstalterna som fanns i Florida på 60-talet följer vi de unga, svarta männen Elwood (Ethan Herisse), och Turner (Brandon Wilson). Bägge hamnar på Nickel Academy, som är ökänt för att vara både våldsamt, orättvist och dödligt.
 
Regissören RaMell Ross filmatisering "Nickel Boys" har gjort stort intryck på både filmfestivaler och galor, och titeln är förhandstippad att nomineras till Bästa film på Oscarsgalan. I dagsläget saknas dock svenskt premiärdatum.
 

10. Barnsligt kul i "The Twits" - Roald Dahl

 
 
Filmversionen av Roald Dahls bok om det otäcka paret Twit kommer till Netflix den 13 juni. Herr och fru Twit är det sura paret som ständigt spelar varandra elaka spratt, samtidigt som de driver ett livsfarligt nöjesfält. Paret Twit får allt mer makt i staden, men stöter på motstånd i form av två barn och ett gäng magiska djur.
 
Här är handlingen i boken ganska annorlunda från filmversionen, vilket faktiskt ger två olika berättelser att se fram emot. Jellyfish Pictures, som gjort “Babybossen” och “The Bad Guys”, ligger bakom animationen medan den Oscarsnominerade Phil Johnson regisserar. Emilia Clarke, Natalie Portman och Johnny Vegas medverkar.
 

11. Mysig småstadsmagi i "Regnmannen" - Jonas Karlsson

 
 
Hannes Holm ("En man som heter Ove") regisserar berättelsen om den surmulne, gamle änklingen Ingmar, som i brist på annan lycka i livet lägger allt fokus på sin avlidna hustrus rosenträdgård. Men det kommer inget regn under den stekheta sommaren, så Ingmars irritation och desperation bara växer - tills han en dag upptäcker en mycket märklig vattenkran, gömd bland ogräset på tomten.
 
Jonas Karlsson ligger bakom boken "Regnmannen", och spelar praktiskt nog också en av de större rollerna i filmen. Robert Gustafsson porträtterar Ingmar, och i övriga roller syns bland andra Emelia Sallhag och Karin Lithman. Med foto av John Christian Rosenlund som även filmat “Hammarskjöld” kan vi se fram emot en visuellt vacker historia på bio lagom till jul.
 
Annat smarrigt att se fram emot under 2025 är Benicio Del Toros filmatisering av Mary Shelleys skräckklassiker "Frankenstein" med Oscar Isaac, Mia Goth och Christoph Waltz. Rysaren "The Housemaid" av Frieda McFadden blir film med Amanda Seyfried och Sydney Sweeney i rollerna. Och om du inte får nog av skräck så kommer ytterligare tre Stephen King-filmer ut i år.
| 12 januari 2025 12:00 |