Film

Skribent

MovieZine

18 september 2024 | 09:00

"Helt sjukt galen!" MovieZines läsare fick se hajpade skräckfilmen först av alla

Demi Moore briljerar i en skräckfilm som väcker både skratt och chock i biosalongerna.
Förra veckan fick vi på MovieZine det stora nöjet att bjuda våra läsare på en av höstens mest omtalade filmer: "The Substance".
 
Det är en skruvad body horror/sci-fi-skräckis där en åldrande Hollywood-kändis (spelad av Demi Moore) får en chans att bli ung och vacker igen... men till ett dyrt pris. Filmen är en satir som vill få oss att reflektera över samhällets sjuka skönhetsfixeringen och åldersnojor - samtidigt som den öser på med äckel och hinkvis med blod.
 
En minst sagt annorlunda upplevelse, som närmare 500 läsare i Stokholm, Göteborg och Malmö fick ta del av före alla andra. Vi har samlat in kommentarer från några av de modiga själar som överlevde kvällen:
 
"Bästa biofilmen jag sett på många år! Mycket bra film. Ger den 8/10. Tack så mycket för att ni ordnade detta event." - Marcus B.
 

En av årets starkaste åkturer på bio...

 
"Tack för en helt galen upplevelse, jag har nog aldrig haft så många känslor under en och samma film, en berg och dalbana på alla plan. Den här sitter i länge." - Uffe S.
 
"Jag uppskattade verkligen att en genrefilm som "The Substance" premieras och visas upp ordentligt - framför allt när det kommer till den högst underskattade genren body horror. Och vilken film sedan! Den vildaste filmupplevelsen på många år och inte en känsla lämnades i fred. Demi Moore och Margaret Qualley briljerade och satsade allt, vilket gav filmen en fantastisk edge. Sannerligen en av de starkaste - och märkligaste - cineastiska åkturer det här året!" - Niklas J.
 
"Jag hade sett en trailer innan, men uppfattade inte riktigt handlingen från trailern så det blev verkligen en överraskning! Väldigt annorlunda. Grafiskt mycket snyggt gjort. Äckligt, men inte skrämmande så som skräckfilmer kan vara. Vissa scener var chockerande och det blev en del skratt i salongen, chock-skratt eller vad det nu kan kallas. Bra skådespelare. Kändes inte ett dugg förutsägbar. Rekommenderar den varmt!" - Merja S.
 
"Att se "The Substance" var verkligen en upplevelse, må jag säga. Den var skruvad, på ett positivt sätt. Det var kul att se Demi Moore igen, och vilken comeback sen då! Filmen var både ryslig och rolig om vartannat, och dess stora final var verkligen grädden på moset. Tror att den har goda chanser att ta hem en Oscarsstatyett också, för bästa make up och hår!" - Michael A
 
"Vi tyckte filmen var helt sjuk .. helt sjukt grymt bra, och älskade att se bästa Demi Moore tillbaka i en maffig köttig utmanande huvudroll i en långfilm igen!" - David F.
 
"Demi Moore briljerar och filmen har ett manus som är både spännande och nytänkande." - Jasmine H.
 

...eller "pinsamt dålig"?

 
Men det är tydligt att "The Substance" inte är en film som kommer gå hem hos alla. Några av läsarna blev inte helt sålda på idén och splatterfesten:
 
"Tusen tack för förhandsvisning, det såg jag fram emot flera dagar. Salongen var perfekt & personalen super.... Men filmen?! Jag har aldrig lämnat en film mitt i men denna övervägde jag stort att gå när allt spårade ur totalt och salongen skrattade. Den var pinsamt dålig & jag ger den 1 av 5 mest för Demi Moore & kostymer. Bra gjord men helt värdelös. Bara en massa nålar som köttade på. Jag förstår konceptet men nej, verkligen en tumme ner." - Anna-Carin E.
 
"The Substance var en helt sjukt galen film men hade även ett budskap. Demi Moore gjorde en riktigt bra roll. Filmen var inte dålig men inte heller någon direkt höjdare. Slutet var så komiskt med allt blodsprutande så man kunde inte göra annat än skratta. Jag ger filmen 3/10." - Christina L.
 
"The Substance" har svensk biopremiär idag.
 
| 18 september 2024 09:00 |