Många av våra mest kända skräckfilmsserier inleddes med en låg budget, en regissör med stort självförtroende och skådespelare som inte trodde en sekund på att filmen skulle slå. Bakom Jasons mask och Freddys rakbladshandske finns hårt jobb och ibland slumpmässiga konstnärliga beslut.
Det finns också fans av genren som analyserar sönder filmerna eller gör psykologiska djupdykningar i vad som drar dem till de ofta blodiga och våldsamma filmerna. Fenomenet skräck påverkar de som är inblandade i filmerna nästan lika mycket som de som ser dem. Här är nio intressanta dokumentärer om skräckfilm.
Best Worst Movie (2009)
1989 medverkade några skådespelare från Utah i urusla B-skräckisen ”Troll 2”, regisserad av ett italienskt filmteam som inte kunde engelska. Tjugo år senare söker en nu uppvuxen barnskådespelare upp övriga medverkande för att presentera dem för en publik som återupptäckt filmen - B-filmsfansen. Vi följer främst en av huvudrollsinnehavarna, idag en glad tandläkare, när han besöker fanvisningar och skräckfilmsmässor.
Corman’s World: Exploits of a Hollywood Rebel (2012)
Inte en renodlad skräckdokumentär men en fascinerande skildring av en bortglömd filmmästare i Hollywood. Roger Corman hjälpte inte bara namn som Coppola, Scorsese och De Niro tidigt i karriären utan varvade otaliga lågbudgetskräckisar med stilsäkra Edgar Allan Poe-filmatiseringar. Ett kärleksfullt porträtt av en filmskapare med kärlek för konsten, så pass att Jack Nicholson brister ut i gråt under en intervju.
Crystal Lake Memories: The Complete History of Friday the 13th (2013)
Trots att lågbudgetrysaren ”Fredagen den 13:e”:s succé resulterade i hela tio (!) uppföljare samt en TV-serie så avhandlas varje del varsamt i den här dokumentären baserad på en kritikerrosad bok med samma namn. En generös blandning av bland annat ej tidigare sedda foton, scener och bortklippt material kombinerat med intervjuer som täcker allt från hur Jason Voorhees mask uppkom till den kritiserade matchningen med Freddy Krueger.
Document of the Dead (1985)
Den gamla dokumentären som detaljrikt skildrade George Romeros arbete med 1970-talsklassikern ”Dawn of the Dead” (uppföljaren till hans banbrytande ”Night of the Living Dead”). Gott om intressanta intervjuer, axplock av Tom Savinis specialeffekter och annat bakom kulisserna-sekvenser för fansen. Mer material, inklusive från andra av Romeros filmer, lades till i en omklippt och uppdaterad version från 2012.
Going to Pieces - The Rise and Fall of the Slasher Film (2006)
Den ultimata dokumentären om många skräckfans favoritgenre - slashern, även kallad knivsprättarfilmen på nördig svenska. Här följer man slasherns historia, från genombrott med ”Alla helgons blodiga natt” till dess återuppvaknande med ”Scream”. Däremellan spännande intervjuer med folk från allt mellan ”Fredagen den 13:e” till ”Terror på Elm Street”, och analyserande kring vad som gör filmerna både så älskade och hatade.
Halloween: 25 Years of Terror (2006)
P.J. Soles (som spelade Lynda i ”Alla helgons blodiga natt”) är berättarrösten i den här dokumentären om John Carpenters original från 1978 och den ojämna serien uppföljare som följde. Bland intervjuer med skådespelare och filmteam inkluderas panelsamtal från en 25-årsjubileumsmässa i Pasadena, Kalifornien (en av första filmens inspelningsplatser). Gott om kuriosa och även filmskapares erkännande av misstag.
Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010)
Mumma för Freddy Kruegers fans - en fyra timmar lång dokumentär som vältrar sig i allt som är ”Terror på Elm Street”. Heather Langenkamp, som spelade seriens hjältinna Nancy, är både berättarröst och exekutiv producent. Den djupdyker i varje film i serien med alla relevanta personer bakom och framför kameran närvarande (med undantag för Johnny Depp och Patricia Arquette, som dock nämns i nostalgiska återblickar).
Room 237 (2012)
Förutom bakom kulisserna-dokumentären Stanley Kubricks dotter gjorde under klassikern ”The Shining” så är det här det andra måstet för fans av den Stephen King-baserade rysaren. Skildrar de många lite galna men fascinerande konspirationsteorier om dolda meningar i filmen (allt från siffror till Kubricks skägg-moln!) och professorer, journalister och filmnördar analyserar via filmklipp, animation och återskapade scener.
Why Horror? (2014)
Kanadensisk Kickstarter-sponsrad dokumentär som följer journalisten tillika filmnörden Tai Zimerman när han undersöker vad som gör skräckgenren så populär. I samband med den psykologiska utvärderingen av hur han och andra lockas av blod och våld på skärmen så intervjuas både Zimermans familj (med minnen från hans barndom), kända filmskapare (från John Carpenter till Eli Roth), forskare och psykologer.