Film

Skribent

Alexander Kardelo

3 oktober 2024 | 18:00

Nu på Prime Video: En av 90-talets starkaste filmer tacklar rasism - med scener som "etsar sig fast för alltid"

”American History X” är en av 90-talets viktigaste och bästa filmer.
En av 90-talets bästa och mest omskakande dramafilmer har just kommit in på Prime Video.
 
"American History X" (1998) handlar om bröderna Derek och Danny, som mister sin far i ett skottdrama med svarta människor inblandade. Sorgen och hatet driver Derek till en nynazistisk rörelse där han snabbt stiger i graderna.
 
Filmen fokuserar om det dygn då Derek (Edward Norton), som efter tre år i fängelse hunnit rannsakaa sig själv och bestämt sig för att bryta med sitt tidigare liv, släpps fri och återvänder hem till sin familj för att ordna upp allt.
 
Samtidigt har lillebrorsan Danny (Edward Furlong) under dessa år gått i Dereks fotspår och anammat både hans utseende och åsikter. Det är en stark film om de tragiska konsekvenserna av rasism i en specifik familj och mer övergripande i samhället.
 
Här på MovieZine delade vi ut toppbetyget 5/5 till en film som fortfarande känns läskigt aktuell.
 
"Filmen är mer än ”bara” sitt starka ämne. Berättartekniken är skicklig, bildspråket är snyggt, historien är fylld av minnesvärda scener som attacken mot matvarubutiken och den innehåller stor skådespelarkonst från de två Edwardarna" skriver vår recensent och tillägger att "vissa scener har etsat sig fast för alltid". Ni som sett filmen vet precis vilka scener vi talar om...
 
Se trailern nedan:
 
| 3 oktober 2024 18:00 |