Streamingtips

Skribent

Martin Persson

9 september 2024 | 15:00

Nu på SVT Play: Somrigt småstadsdrama som du älskar eller hatar

Svårdefinierad men älskvärd film som alltför få pratar om längre.
När ”Farväl Falkenberg” först hade premiär togs den direkt emot som en något delad upplevelse.
 
Som Alexander Kardelo skriver i recensionen från filmens premiär 2006 så  antingen älskar eller hatar man den och tar till sig upplevelsen på väldigt skilda sätt.
 
Filmen utspelar sig, som titeln antyder, i den lilla staden Falkenberg i Hallands län. Vi följer fem killar som vuxit upp i- och nu ska lämna sin hemstad inom kort. Sista tiden (natten med gänget?) spenderas med att låta oss följa karaktärerna i en slags mockumentär-aktig berättelse. Som mitt illa valda skämt ovan antyder blir filmen lite som en svensk "Sista natten med gänget".
 
Egentligen händer inte jättemycket och det är en tydlig vattendelare på flera sätt utifrån tittarens egen smak. Själv uppskattade jag det konstnärliga och unika försöker till ungdomsskildring, som jag tycker står sig väl ihop med ”Fucking Åmål” som en av de stora filmerna i temat. Alexander Kardelo, som ändå gillade filmen, skriver dock i sin recension att han inte tycker att den kopplingen är jämförbar, så det är svårt att hitta en enhetlig åsikt om filmen. Känslan av småstadstristess som filmen försöker förmedla kan antingen gå hem eller uppfattas meningslöst av den som tittar.
 
För regin står Jesper Ganslandt, som även skådespelar i filmen och vi ser även Holger Eriksson, David Johnsson och John Axel Eriksson – alla spelar en slags fiktiv variant av sig själva.
 
Vid Guldbaggegalan nominerades filmen till Bästa film, Bästa regi och Bästa manus, samt en Bästa manliga skådis-nominering för David Johnsson. Man vann dessvärre inget, men för oss som gillar filmen är det kul att den ändå fick någon form av uppskattning. Den blev dessutom Sveriges Oscarsbidrag 2006.
 
Vår skribent Sarah Åkerman placerade dessutom filmen på en niondeplats på vår lista över 2000-talets bästa sommarfilmer. Trots det kan man tycka att filmen fallit lite i skymundan på senare år.
 
Regissören Jesper Ganslandt låg därefter inte på latsidan heller, utan släppte fler favoriter som ”Apan” och ”Jimmie” och jobbade även med Netflix-serien ”Snabba Cash”.
 
Kolla in denna (i mitt tycke) fantastiska film och se om du älskar eller hatar den!
 
”Farväl Falkenberg” streamar nu på SVT Play.
| 9 september 2024 15:00 |