Film

Skribent

Martin Persson

6 september 2024 | 03:00

18 nya filmer på SVT Play - bland annat "en odödlig klassiker" du måste ha sett

Amerikanska kulturklassiker möter Guy Ritchies action och italiensk neorealism i veckans utbud.
Oj, det här blev allt en maxad vecka!
 
I vanlig ordning släpper SVT Play en drös aktuella och klassiska filmer och denna vecka ser det mer imponerande ut än på länge.
 
Vi börjar med crowd-pleasern. ”The Gentlemen” är ännu en film som kan tillskrivas favoriten Guy Ritchie. En lika imponerande ensemble som alltid ser vi med Matthew McConaughey, Hugh Grant, Jeremy Strong, Colin Farrell, Michelle Dockery med flera. Ritchie bjuder på en kul och lika snabbt äventyr som vanligt i ett intrigtätt epos med gangsterkrig och folk som vill ha sin del av kakan i en spännande pengatvist. Helt klart en höjdpunkt från 2020 och som blev förlagan till den lyckade serien med samma namn på Netflix.
 
Vi går vidare till en av de, i mitt och många andras tycke, bästa filmerna genom tiderna. Mike Nichols gav oss ”Mandomsprovet” 1967. Det är en tid av ungdomsrastlöshet, personligt sökande och fantastisk folk- och popmusik som Simon & Garfunkel. "En odödlig klassiker och ett tveklöst måste för alla" enligt MovieZines recension.

Dustin Hoffman fullkomligt briljerar i rollen som den nyblivna studenten Benjamin Braddock som påbörjar en affär med en äldre gift kvinna, spelad av den likväl otrolige Anne Bancroft. Det är en revolutionerande film och som har ett bländande foto och bildspråk, samt bland tidernas bästa soundtracks. Filmen vann en Oscar för Bästa regi, men nominerades i stort sett allt annat också, bland annat Bästa film, Bästa manus och Bästa manliga huvudroll/kvinnliga biroll.
 
På tal om fantastisk amerikansk musik skruvar vi tillbaka tiden till 40- och 50-talet, i en film från 2021. ”The United States vs. Billie Holiday” visar hur jazz- och soulsångerskan som kom att för evigt revolutionera musiken hamnade i dåligt dager med FBI och hur hennes kamp mot rassegregation och protestsångerna gjorde henne till en måltavla för staten. Musiken är alltid lika trevlig att höra för oss som har det intresset och skådespelet är fantastiskt. Andra Day i huvudrollen gör ett komplext och känslosamt framförande utan sin like, som även blev Oscarsnominerat.
 
 
Slutligen ska vi ta oss en titt på en annan favorit, från 1960. Federico Fellini har blivit synonym med den italienska neorealismen och hans mest kända film kan mycket väl vara ”Det ljuva livet”.  Såsom stilvalet avser bjuds vi in på en bisarr resa av småberättelser där en svartsjuk man umgås med alla former av dekadenta typer i Rom efter att ha upptäckt en otrohetsaffär.

Skådespelet är fantastiskt och Fellinis visuella berättande är alltid lika slående och snyggt. Att se Anita Ekberg i en roll vid sidan av Marcello Mastroianni är alltid trevligt också. Trots att filmen inte är amerikansk nominerades den i tunga Oscarskategorier som Bästa manus och Bästa regi. Då vet man att filmen gått hem internationellt.
 
Det slutar inte där, utan man är även så generös att bjuda på fantastiska filmer som Kathryn Bigelows älskade krigsdrama ”The Hurt Locker”,  den spännande kalla kriget-thrillern ”The Courier” med Benedict Cumberbatch, Hasse Ekmans flygplansdrama ”Första divisionen” och det underskattade svenska dramat ”Farväl Falkenberg”.
 
Jag vill även slå ett slag för klassikern ”Mannen med den gyllene armen” av den alltid så fantastiske Otto Preminger och med bland annat Frank Sinatra och Kim Novak i huvudrollerna, samt feelgood-dramat ”Sångklubben”, en av pandemiårets ljusglimtar.
 

Helgens 18 nya filmer på SVT Play:

 
● Andra akten
● Det ljuva livet
● Eye in the sky
● Farväl Falkenberg
● Första divisionen
● Försök inte med mej
● Lämna inga spår
● Mandomsprovet
● Mannen med den gyllene armen
● Pappa och vi
● Sångklubben
● The Courier
● The Gentlemen
● The Hurt Locker
● The United States vs. Billie Holiday
● United 93
● Ärret
● Översättarna
| 6 september 2024 03:00 |