Film

Skribent

Martin Persson

5 juli 2024 | 17:30

15 nya filmer på SVT Play - med flera godbitar av Godard

Fransk konstfilm intar SVT Play i sommar.
Det bäddas upp för en riktig Godard-sommar på SVT Play!
 
Jean-Luc Godard är en av filmhistoriens pionjärer. Den så kallade Franska nya vågen var en viktig period under 1950-talets filmhistoria. Unga visionärer utmanade gränserna och gav oss revolutionerande och unika verk, däribland Godard i synnerhet.
 
Idag släpptes tre av mästerregissörens mest uppskattade filmer på SVT-Play. ”Till sista andetaget” från 1960 är en okonventionellt klippt pärla med en ypperlig blandning humor, drama och spänning där vi följer en råbarkad brottsling på flykt tillsammans med en ung amerikansk journalist. Filmen ses ofta som Goddards bästa film och en av tidernas mästerverk, med en plats på Sight & Sounds lista.
 
”Alphaville” släpptes 1965 och syftar således inte på den catchiga 80-tals popgruppen, utan Godard har i denna film lekfullt kombinerad film noir och scifi-genrerna på ett förankrad och snyggt sätt i en spännande detektivberättelse, som tar vid i en fiktiv framtidsstad. Tillskillnad från många andra nedslag i genren har man här inte använt sig av någon nämnvärd rekvisita, inga marsmänniskor eller rymdskepp. Godards vision är mogen, tidlös och mycket kreativ.
 
I ”Föraktet” från 1963 möts vi av ett melankoliskt äktenskapsdrama om en karriärlysten manusförfattare vars fru misstänker honom för att vara mer trogen sitt arbete än henne. Det är en existentiell och mörk utforskning i typisk Godard-anda och en av Frankrikes storstjärna Brigitte Bardots bästa rolltolkningar.
 
Nästa fredag får dessa tre filmer dessutom sällskap av ytterligare tre av Godards filmer. ”Maskulinum – Femininum”, ”Tokstollen” och ”Leva sitt liv”. Där kan ni vänta er ytterligare spänning, tragedi och unikt filmskapande.
 

Alla nya filmer på SVT Play i helgen

 
● Alphaville
● Cockpit
● De ovanliga
● En komikers uppväxt
● En ung Jane Austen
● Familjen Björk
● Föraktet
● Gone Girl
● Italienska för nybörjare
● Ljuvlig är sommarnatten
● Love is Thicker than Water
● Sherlock Holmes och det hemliga vapnet
● Shithouse
● Stolthet och fördom
● Till sista andetaget
| 5 juli 2024 17:30 |