TV-tips

Skribent

Martin Persson

12 augusti 2024 | 04:00

På tv ikväll: Mads Mikkelsen i en av Danmarks bästa filmer från 2006

Täta intriger och känslosamt skådespel i en av mästerregissörens bästa filmer.
Susanne Bier är någon som alltid imponerar, såväl inhemskt i Danmark som internationellt.
 
Den fantastiska (och Oscarsvinnande) Mikael Persbrandt-filmen ”Hämnden”, ”Älskar dig för evigt eller ”Bröder” är ett par filmer som genast kommer i åtanke. Men en annan av hennes klart bästa och likväl känslosamma filmer är ”Efter bröllopet” från 2006.
 
Mads Mikkelsen står i huvudrollen där han spelar en volontär på ett barnhem i Indien som återvänder hem till Danmark och upptäcker en livsomvälvande hemlighet på ett bröllop.
 
Filmen är otroligt intrigtät, ständigt spännande och bjuder på fantastiskt och ypperligt skådespel. Förutom Mikkelsen ser vi Sidse Babett Knudsen och självaste Rolf Lassgård i övriga roller.
 
”Efter bröllopet” nominerades till ”Bästa utländska film” på Oscarsgalan och hör utan tvekan till en av de danska favoriterna. Värt att nämna är att filmen även fick en amerikansk remake med Julianne Moore och Michelle Williams 2019, med lite blandat resultat.  Även originalet fick dock, chockerande nog, ett lågt betyg på 2/5 här på Moviezine 2006. Alla kan inte tycka lika.
 
 
Filmen visas ikväll 22:10SVT1. Streamar även gratis på SVT Play och på Netflix, Prime Video och Viaplay. Finns att hyra & köpa hos SF Anytime.
| 12 augusti 2024 04:00 |