Steven Spielberg har haft en enormt framgångsrik karriär och bemästrat alla genrer på sätt som få lyckats med.
För alla ”Schindler’s List”, ”Rädda menige Ryan” och ”The Post” finns även ”Indiana Jones”-filmerna, ”E.T.” och så klart ”Jurassic Park”.
Kontrasten mellan ”Jurassic Park” och ”Schindler’s List” som båda släpptes samma år är alltid fascinerande, men en annan historia. Om inte annat ett perfekt exempel på hur regissören kunde få ut starka filmer av alla sorter.
Spielberg såg dock den enorma publiksuccén med ”Jurassic Park” som ett säkert kort för att utöka till en franchise, med blandade resultat.
”The Lost World: Jurassic Park” släpptes fyra år efter den första filmen, 1997, och är å ena sidan rätt lik den första filmen i ton. Vi besöker här en annan ö som precis som den förra fått problem med dinosaurier. En kamp mellan tjuvskyttar och våra hjältar står i fokus, med lite klichéartat familjedrama som saknar charmen från första filmens ensemble.
Jeff Goldblum är den enda från föregångaren som återvänder, i rollen som allas favorit doktor Malcolm. Han känns dock för det mesta ganska uttråkad i jämförelse. Det som höjer filmen något är effekterna, även om de inte är lika imponerande eller revolutionerande som den första filmens häpnadsväckande CGI.
”The Lost World” Oscarsnominerades för ”Bästa specialeffekter”, men blev även Razzienominerad för ”Sämsta remake eller uppföljare”, ”Sämsta manus” och ”Mest hänsynslösa behandling av mänskligt liv och allmän egendom”. Aj.
I jämförelse med nästa film ni kan se inatt, kan man dock se tillbaka på ”The Lost World” med mer förlåtande ögon.
”Jurassic Park III” regisserades istället av Joe Johnston. Flera av de ursprungliga skådespelarna var tillbaka denna gång. Sam Neill och Laura Dern återvände som Alan Grant respektive Ellie Sattler och dessutom fick de sällskap av legender som William H. Macy. Kunde denna film kanske få franchisen i rätt riktning igen?
Svaret blev: definitivt inte.
Joe Johnston har visserligen några hyfsade filmer under bältet, men för det mesta är han känd för sitt arbete med effekter. ”Jakten på den försvunna skatten” och den ursprungliga ”Star Wars”-trilogin, där han var den som skapade den ikoniska figuren Boba Fett, är några av hans främsta och hyllade verk inom specialeffekter.
Man kan ju tro att det skulle vara en perfekt matchning för en ”Jurassic Park”-film, som till största del är ett visuell epos och det kan man kanske ge den. Det är dock till bekostnad av allt vad karaktärsutveckling, skådespel och kemi heter. Filmen är riktigt, riktigt dålig. Barnslig humor, trött berättande och svagt manusarbete.
Visuellt kan man heller inte säga att det ens är i närheten av samma, än idag, imponerande kaliber som ”Jurassic Park” visade nästan 10 år tidigare. Klippningen känns likväl slö, icke-kreativ och grå.
Många har åsikter om de nya ”Jurassic World”-filmerna, men jag kan med gott samvete säga att jag tycker att det är mycket bättre än vad vi fick ut av dessa två filmer. Känslan vi fick ut av dem kändes åtminstone mer i linje med vad Spielberg gjorde i sin ursprungliga film, samt vad Michael Crichton skrev om i romanen allt är baserat på.
”The Lost World: Jurassic Park” visas inatt 23:00 på Kanal 9 och ”Jurassic Park III” visas 00:00 på Kanal 5. De visas alltså parallellt på olika kanaler och inte i följd. Båda filmerna streamar dock på Netflix, SkyShowtime och Prime Video, och går även att hyra & köpa hos SF Anytime och Viaplay.