Film

Skribent

Alexander Kardelo

25 juni 2024 | 20:00

"Riktigt läskig!" Många missade den här svenska skräckfilmen på bio - nu släpps den digitalt

Stämningsfullt och intelligent, säger kritikerna om "Ur mörkret" - med otippat höga betyg.
Den svenska skräckvågen kickade igång på allvar häromåret med influencer-rysaren "Feed". Sedan dess har vi fått åka "Karusell", gästa "Konferensen" och blivit "Canceled".
 
Man har inte nödvändigtvis höga förhoppningar när orden svensk + skräck sätts ihop, och ovan nämnda exempel har varierat i kvalitet.
 
Men nu har vi ännu en thriller som förtjänar att omnämnas som en av de bättre, enligt en grupp mycket nöjda recensenter. Det är indie-thrillern "Ur mörkret", som trots begränsade medel och relativt okända skådisar lyckats skapa riktigt ruggig stämning.
 
Jepp, du läste rätt. Man kunde tro att kritikerna skulle kasta sig över den första yxan eller sågen de kom över, och slakta detta försök till genrefilm. Men "Ur mörkret" fick oväntat höga betyg och fina omdömen inför sin biopremiär i våras.
 
"Det viktigaste i filmen fungerar. Den skräms. ”Ur mörkret” tar tag i vår uråldriga rädsla för vad som gömmer sig mellan trädstammarna när vi riktar en ficklampa mot den kolsvarta skogen. De visuella effekterna får oss att se läskiga skuggor – men miljön i sig, den bistert kalla vinternatten i skogen, gör även att vår fantasi spelar spratt med oss" skriver Aftonbladets filmkrönikör.
 
"Också fotot med sin lekfulla ljussättning skapad av ficklampor, pannlampor, strålkastare och eldar är uppfinningsrik och tillför ett unikt skimmer. Det är en klar hyllning till ”Blair Witch” som liksom ”Ur mörkret” famlar runt i mörkret" berättade Katarina Emgård i MovieZines recension.
 
"Grattis svensk genrefilm! Äntligen en riktigt läskig och välspelad svensk skräckthriller som kan sin sak och inte kräver skämskudde" tyckte DN.
 
Filmen följer parkförvaltaren Angelica som söker upp sin före detta pojkvän, hundföraren Viktor, för att leta efter en kvinna som försvunnit i ett farligt naturreservat. Kan det ligga någon sanning i myterna om gruvrået, det skrämmande väsen som sägs hemsöka platsen?
 
"Ur mörkret" finns nu att köpa digitalt på SF Anytime och liknande tjänster. Inom några veckor släpps den också som hyrfilm.
 
| 25 juni 2024 20:00 |